Σεισμός στην Ταϊβάν: Τα διδάγματα του παρελθόντος και ο παράγοντας της Κίνας
σεισμός-στην-ταϊβάν-τα-διδάγματα-του-π-562964740

Σεισμός στην Ταϊβάν: Τα διδάγματα του παρελθόντος και ο παράγοντας της Κίνας

Οταν ο ισχυρότατος σεισμός έπληξε χθες την επαρχία Χουαλιέν στις ανατολικές ακτές της νήσου, ο τοπικός αξιωματούχος Τσανγκ Τουνγκ-γιάο ήξερε ακριβώς τι να κάνει

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο ισχυρότατος σεισμός έπληξε χθες τη γραφική και σε μεγάλο βαθμό αγροτική επαρχία Χουαλιέν, στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, ο τοπικός αξιωματούχος Τσανγκ Τουνγκ-γιάο ήξερε ακριβώς τι να κάνει, καθώς είχε την εμπειρία μιας παρόμοιας σεισμικής δόνησης πριν από έξι χρόνια.

Μέσα σε δύο ώρες από τον σεισμό, μεγέθους 7,4 σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 8 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να πάνε στις δουλειές τους, ο Τσανγκ δήλωσε ότι οργανώθηκε καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε κοντινό σχολείο, όπου πέρασαν τελικά τη νύχτα περισσότεροι από 130 κάτοικοι.

«Κλειδί» ο συντονισμός με τις κυβερνητικές υπηρεσίες

«Η συντονισμένη επαφή με τις κυβερνητικές υπηρεσίες ήταν το κλειδί», δήλωσε στο Reuters ο Τσανγκ, επικεφαλής της συνοικίας, το κατώτερο επίπεδο αιρετού αξιωματούχου στην Ταϊβάν.

Από τον σεισμό των 6,4 βαθμών του 2018, στον οποίο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο Τσανγκ δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές έχουν ενισχύσει τον συντονισμό με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την παροχή βοήθειας.

Σεισμός στην Ταϊβάν: Τα διδάγματα του παρελθόντος και ο παράγοντας της Κίνας-1

Αυτή τη φορά, αξιωματούχοι της κομητείας καθώς και η αστυνομία μαζί με άλλες μονάδες οι οποίες βοήθησαν να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές, συνεργάστηκαν για να εκκενώσουν κτίρια που υπέστησαν ζημιές πριν καταρρεύσουν σε έναν από τους μετασεισμούς.

«Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Η κυβέρνηση της κομητείας και το τοπικό διοικητικό γραφείο συνεργάστηκαν για να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά», δήλωσε ο Τσανγκ.

Γιατί είναι τόσο σεισμογενής η Ταϊβάν;

Οι σεισμοί κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο φαινόμενο είναι για τη νήσο, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο που συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες, με πολλές δονήσεις να σημειώνονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής, η οποία είναι κυρίως αγροτική και αραιοκατοικημένη. Η περιοχή προσελκύει επίσης πολλούς τουρίστες.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σεισμό στη νότια Ταϊβάν το 2016, ενώ ο σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών το 1999 στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000.

Ο σεισμός του 1999, που είναι γνωστός ως «σεισμός 921», καθώς σημειώθηκε στις 21/9, ήταν αυτός που έδωσε την ώθηση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον οικοδομικό κανονισμό και να ενισχύσει τη νομοθεσία για τη διαχείριση καταστροφών.

Σεισμός στην Ταϊβάν: Τα διδάγματα του παρελθόντος και ο παράγοντας της Κίνας-2

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει πλέον οριστεί ως ημέρα για ασκήσεις για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ταϊβάν και την ημέρα εκείνη στέλνονται, δοκιμαστικά, προειδοποιητικά μηνύματα για φαινόμενα όπως σεισμοί και τσουνάμι στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων, και τα σχολεία σε όλο το νησί κάνουν ασκήσεις εκκένωσης.

Ωστόσο ο Τάι Γιουν-φα, δομικός μηχανικός που είναι επικεφαλής της Alfa Safe στην Ταϊβάν, που αναπτύσσει αντισεισμικά οικοδομικά υλικά, δήλωσε ότι ενώ η αυστηροποίηση του οικοδομικού κανονισμού βοήθησε τη νήσο να προετοιμαστεί καλύτερα για μελλοντικές καταστροφές, κάποιοι κατασκευαστές κάνουν ακόμα εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών. «Το βάρος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ακινήτων συνεχίζει να είναι η χαμηλότερη τιμή, άρα σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να έχεις την καλύτερη ποιότητα».

Τα διδάγματα και ο παράγοντας της Κίνας

Στη Χουαλιέν, η Ντόνα Γου, υποδιευθύντρια του τοπικού παραρτήματος της The Mustard Seed Mission, μιας χριστιανικής οργάνωσης, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της καταστροφής το 2018 ήταν χαώδης και πως αντλήθηκαν διδάγματα από τότε.

«Ολοι έκαναν το ίδιο πράγμα. Οι εργασίες δεν ήταν συντονισμένες», δήλωσε. «Αυτή τη φορά, κάθε ομάδα είχε διαφορετικά καθήκοντα».

Σεισμός στην Ταϊβάν: Τα διδάγματα του παρελθόντος και ο παράγοντας της Κίνας-3

Η Ταϊβάν έχει ακόμα έναν πιεστικό λόγο να προετοιμάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστροφές – την πιθανή επίθεση από την Κίνα, που εντείνει τις στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις για να αναγκάσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν να ενδώσει στις κυριαρχικές βλέψεις του Πεκίνου.

Το σύστημα προειδοποίησης για σεισμό, με έναν συναγερμό που ηχεί στα κινητά τηλέφωνα, είναι το ίδιο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση επικείμενης αεροπορικής επιδρομής από την Κίνα.

Η Ταϊβάν πραγματοποιεί κάθε χρόνο ασκήσεις πολιτικής άμυνας, κυρίως για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αν και πέρυσι κάλυψε την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας κινεζικής επίθεσης.

Το υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων της Ταϊβάν, που συστήθηκε το 2022 και έκτοτε είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των δικτύων επικοινωνίας, ανέφερε ότι τα δίκτυα, κυρίως αυτά που αφορούν τις υπηρεσίες Ιντερνετ, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα μετά τον τελευταίο σεισμό.

Σεισμός στην Ταϊβάν: Τα διδάγματα του παρελθόντος και ο παράγοντας της Κίνας-4

Οι πόλεις και οι κομητείες της Ταϊβάν έχουν διασώστες σε 24ωρη επιφυλακή, έτοιμους να ανταποκριθούν ανά πάσα στιγμή.

Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα μετά τον τελευταίο σεισμό, για παράδειγμα, οι Αρχές στη νότια πόλη Καοσιούνγκ είχαν κινητοποιήσει τις δικές τους ομάδες διάσωσης για να πάνε στη Χουαλιέν και τις απέστειλαν στην κοντινή αεροπορική βάση Πινγκτούνγκ για να μεταβούν στην πληγείσα περιοχή με πολεμικά αεροσκάφη. Οι ομάδες αυτές μεταβαίνουν τακτικά σε άλλες ζώνες καταστροφής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που πέρυσι επλήγη από ισχυρό σεισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή