Τουρκία: Οι αρχές συνέλαβαν άλλα 340 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπέρ του δημάρχου Βαν

Τουρκία: Οι αρχές συνέλαβαν άλλα 340 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπέρ του δημάρχου Βαν

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 340 άτομα για τη συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα μετά την ακύρωση της εκλογής του υποψήφιου δημάρχου του φιλοκουρδικού κόμματος DEM στην πόλη Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Τις συλλήψεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα αστυνομικές επιχειρήσεις σε 14 πόλεις της νοτιοανατολικής, νότιας και δυτικής Τουρκίας. Χθες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει άλλες 89 συλλήψεις για τον ίδιο λόγο.

Χθες, Τετάρτη, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έκανε αποδεκτή την ένσταση του DEM και έδωσε το χρίσμα του δημάρχου Βαν στον υποψήφιο του κόμματος Αμπντουλάχ Ζεϊντάν.

Ωστόσο, η απόφαση είναι προσωρινή και θα επανεξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, σχετικά με το αν επανέκτησε τα πολιτικά του δικαιώματα έπειτα από καταδίκη του με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και συγκεκριμένα του ΡΚΚ.

O Ζεϊντάν εξελέγη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων.

Προηγουμένως η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή είχε ακυρώσει την εκλογή του Ζεϊντάν και αποφάσισε να ανακηρύξει δήμαρχο τον υποψήφιο του κυβερνώντος ΑΚΡ. Η απόφαση είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και της Αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT