Βόρεια Μακεδονία: Προεκλογική αντιπαράθεση για τη συνταγματική ονομασία

Βόρεια Μακεδονία: Προεκλογική αντιπαράθεση για τη συνταγματική ονομασία

Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 8 Μαΐου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη νέα ονομασία της χώρας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας την Τετάρτη, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, σημείωσε ότι οι απόψεις του προέδρου του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο μέλλον, λόγω της στάσης του να μη χρησιμοποιεί τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας (Βόρεια Μακεδονία).

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απαντώντας στην ερώτηση πώς θα κατονομάζει τη χώρα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο πως για τον ίδιο το όνομα της χώρας θα παραμείνει πάντα μόνο «Μακεδονία».

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου», ανέφερε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Βόρεια Μακεδονία: Προεκλογική αντιπαράθεση για τη συνταγματική ονομασία-1
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. (Shutterstock)

Από την πλευρά του, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι απάντησε ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν μπορεί να αλλάξει θέσεις, δεδομένου ότι δεν διαθέτει θέση. «Οταν δεν έχεις θέση, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του. Οταν έχεις στάση, τότε παίρνεις αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων δουλειάς, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε διαμεσολαβητή δικηγόρο από τις ΗΠΑ. Δεν κατέληξε στη συμφωνία ο Μάθιου Νίμιτς. Η συμφωνία επετεύχθη από δύο ηγέτες, οι οποίοι κατέληξαν σε συμφωνία, έδωσαν τα χέρια και διευθέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ηγετική συμπεριφορά. Παραμείναμε Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα είναι μακεδονική, ενώ γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Βόρεια Μακεδονία: Προεκλογική αντιπαράθεση για τη συνταγματική ονομασία-2
O πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.(Associated Press)

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά του κυβερνώντος «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» (SDSM), ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, στον οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συμμετάσχουν ο νυν πρόεδρος της χώρας και υποψήφιος του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT