Δανία: Συναγερμός λόγω «προβληματικής» εκτόξευσης πυραύλου – Εκλεισε ο εναέριος χώρος

Δανία: Συναγερμός λόγω «προβληματικής» εκτόξευσης πυραύλου – Εκλεισε ο εναέριος χώρος

«Το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια υποχρεωτικής δοκιμής, στην οποία ο εκτοξευτής πυραύλων ενεργοποιείται και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλείσιμο του εναέριου χώρου καθώς και απαγόρευση απόπλου στο στενό Great Belt προχώρησε την Πέμπτη η Δανία, λόγω κινδύνου «πτώσης θραυσμάτων πυραύλου», έπειτα από αποτυχημένη εκτόξευση από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Οπως ανέφεραν οι Ενοπλες Δυνάμεις σε σχετική ανακοίνωση, «το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια υποχρεωτικής δοκιμής, στην οποία ο εκτοξευτής πυραύλων ενεργοποιείται και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί».

«Μέχρι να απενεργοποιηθεί ο εκτοξευτής πυραύλων, υπάρχει κίνδυνος ο πύραυλος να εκτοξευθεί και να πετάξει μερικά χιλιόμετρα μακριά», προστίθεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη φρεγάτα «Niels Juel», η οποία αποτελεί τμήμα της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, από το 2023.

Η Εθνική Ναυτιλιακή Αρχή της χώρας εξέδωσε νωρίτερα προειδοποίηση ώστε τα πλοία να μη διέρχονται από το στενό Great Belt, μία από τις πλέον πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως, που αποτελεί την κύρια θαλάσσια πρόσβαση στη Βαλτική.

Δανία: Συναγερμός λόγω «προβληματικής» εκτόξευσης πυραύλου – Εκλεισε ο εναέριος χώρος-1
Η γέφυρα Great Belt (Reuters / Φωτογραφία αρχείου)

Η προειδοποίηση κάλυπτε μια περιοχή περίπου τέσσερα χιλιόμετρα νότια της γέφυρας Great Belt. Η γέφυρα παρέμεινε ανοικτή στην κυκλοφορία, δήλωσε ο χειριστής της.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ο πύραυλος περιείχε 150 κιλά εκρηκτικών, προσθέτοντας ότι δεν ήταν οπλισμένος και πως δεν θα πυροδοτηθεί αν πέσει στη θάλασσα.

Πηγή: Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή