Τσεχία: Νοσοκομείο υπέβαλε σε άμβλωση λάθος γυναίκα

Τσεχία: Νοσοκομείο υπέβαλε σε άμβλωση λάθος γυναίκα

Ενα νοσοκομείο της Πράγας ζήτησε συγγνώμη από μια ασθενή, την οποία υπέβαλε σε ακούσια διακοπή της κύησης, καθώς το προσωπικό την μπέρδεψε με άλλη ασθενή

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νοσοκομείο της Πράγας ζήτησε συγγνώμη από μια ασθενή, την οποία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα σε ακούσια διακοπή της κύησης, καθώς το προσωπικό την μπέρδεψε με άλλη ασθενή.

Η μία από τις δύο γυναίκες προσήλθε εγκυμονούσα στο νοσοκομείο για να υποβληθεί στον τακτικό έλεγχό της, την ώρα που η άλλη είχε πάει για να υποβληθεί σε απόξεση μήτρας, μια επέμβαση αφαίρεσης ιστών που συνιστά μέθοδο διακοπής της κύησης.

Οι δύο ασθενείς ήταν ασιατικής καταγωγής και είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Τσεχία, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Το προσωπικό του νοσοκομείου τις μπέρδεψε και υπέβαλε σε απόξεση μήτρας την έγκυο ασθενή, η οποία έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε.

«Δυστυχώς, πρόκειται για ένα ανθρώπινο σφάλμα, για μια ανθρώπινη αστοχία», δήλωσε σήμερα στον Τύπο ο Γιαν Κβάτσεκ, διευθυντής του νοσοκομείου Bulovka στην Πράγα.

Ο ίδιος επισήμανε πως το νοσοκομείο «λυπάται βαθιά» για αυτό που χαρακτήρισε ένα «τραγικό» μπέρδεμα και εξήγησε πως το ίδρυμα έχει προσφέρει ψυχολογική και δικαστική βοήθεια στην ασθενή.

«Δικαίωμα αποζημίωσης»

«Εχει αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα να λάβει αποζημίωση», υπογράμμισε εκτιμώντας πως το γλωσσικό εμπόδιο έπαιξε έναν ρόλο στο περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο Μίκαλ Ζίκαν, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογίας του νοσοκομείου, δήλωσε πως η ασθενής υπέγραψε ένα έγγραφο στην τσεχική γλώσσα, το οποίο εντούτοις αφορούσε την άλλη ασθενή.

«Τρεις ημέρες νωρίτερα, η ασθενής είχε ενδελεχώς ενημερωθεί, παρουσία ενός διερμηνέα, σε τι ακριβώς θα υποβαλλόταν, που ήταν απλά ένας έλεγχος», είπε ο Ζίκαν σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε πως οι χειρουργοί δεν είχαν «κανέναν λόγο να πιστέψουν ότι είχαν να κάνουν με μια διαφορετική ασθενή».

Πειθαρχικά μέτρα

Το νοσοκομείο έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν υπάλληλο και διέταξε έναν άλλο να εργάζεται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού.

Η υπόθεση αυτή είναι παρόμοια με εκείνη της Τι-Νχο Βο, μιας Γαλλίδας με καταγωγή από το Βιετνάμ, που έχασε το μωρό της το 1991 έπειτα από ένα ανάλογο λάθος στη Λιόν.

Η Τι-Νχο είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας πως το νοσοκομείο είχε διαπράξει μια ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ομως, το Δικαστήριο απεφάνθη το 2003 πως η ακούσια διακοπή της κύησης ενός εμβρύου δεν συνιστά ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δικαστικό προηγούμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT