Κλιματική κρίση και ενέργεια: Οι «βασιλιάδες» του «μαύρου χρυσού»

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Οι «βασιλιάδες» του «μαύρου χρυσού»

Στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Σαουδική Αραβία κυριαρχούν σταθερά από το 1971, με τις ΗΠΑ το 2023 να σημειώνουν ρεκόρ παραγωγής ημερήσιας δυναμικότητας της τάξης των 13 εκατ. βαρελιών

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Ε. Σφακιανός

Στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Σαουδική Αραβία κυριαρχούν σταθερά από το 1971, με τις ΗΠΑ το 2023 να σημειώνουν ρεκόρ παραγωγής ημερήσιας δυναμικότητας της τάξης των 13 εκατ. βαρελιών. Για να γίνει αντιληπτό, αρκεί να αναφέρουμε ότι το άθροισμα της παραγωγής για το 2023 των αμέσως επόμενων μετά τις τρεις πρώτες στην κατάταξη παραγωγών (Καναδάς, Ιράκ και Κίνα) έφτασε τα 13,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα ισοφαρίζοντας την παραγωγή των ΗΠΑ. Η απόλυτη συγκέντρωση σε τρεις ουσιαστικά χώρες της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου (ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία) είναι βέβαιο ότι δημιουργεί τόσο οικονομικές όσο και γεωπολιτικές ανισορροπίες.

Ο κυρίαρχος των πράσινων τεχνολογιών

Η Κίνα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη καθαρής τεχνολογίας, κερδίζοντας κατά κράτος τόσο σε φωτοβολταϊκά, όσο και σε αιολικά (συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 780 GW), και την Ευρωπαϊκή Ενωση (400 GW) αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες (230 GW) και τελικά το άθροισμά τους.

Η Κίνα κυριαρχεί στη βιομηχανία ηλιακών πάνελ και κατέχει μεγάλο μερίδιο της αγοράς στις ανεμογεννήτριες, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ακόμα και στα πυρηνικά ακολουθεί αυξητική πορεία.

Είναι σαφές ότι ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει. Η τάση των τελευταίων ετών αναδεικνύει την Κίνα σε αδιαφιλονίκητο παγκόσμιο κυρίαρχο των πράσινων τεχνολογιών.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Οι «βασιλιάδες» του «μαύρου χρυσού»-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT