Απειλή Μπάιντεν για αλλαγή πολιτικής κατά του Ισραήλ

Απειλή Μπάιντεν για αλλαγή πολιτικής κατά του Ισραήλ

Eξαλλος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό – Βρετανοί νομικοί ζητούν αναστολή πώλησης όπλων

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ απείλησε χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποκαλώντας απαράδεκτες τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Παράλληλα, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός «χωρίς καθυστέρηση» στη Γάζα. Μεγάλο το πολιτικό κόστος που υποχρεώνεται να επωμιστεί το Ισραήλ για τη φονική επιδρομή της Δευτέρας εναντίον αυτοκινητοπομπής διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, έξι εκ των οποίων υπήκοοι συμμαχικών κρατών της Δύσης (τρεις Βρετανοί, ένας Αμερικανοκαναδός, μία Αυστραλέζα και ένας Πολωνός).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, το κλίμα ήταν τεταμένο, με στέλεχος του Λευκού Οίκου να λέει: «Ο Μπάιντεν ήταν έξαλλος». Ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ότι «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στον πόλεμο», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τα επτά μέλη της οργάνωσης World Central Kitchen.

Περισσότεροι από 600 Βρετανοί νομικοί, συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, με την οποία του ζητούν να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ. «Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και πολεμοφοδίων στο Ισραήλ μπορεί να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο συνένοχο σε γενοκτονία όπως και σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου», αναφέρουν οι προβεβλημένοι δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι στη 17σέλιδη επιστολή τους προς την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ηδη οι Εργατικοί και τα άλλα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση των Συντηρητικών να σταματήσει τη ροή όπλων προς το Ισραήλ λόγω παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στη Γάζα. Το ίδιο υποστηρίζουν και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως η Αλίσια Κερνς, η οποία προεδρεύει της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τον Φεβρουάριο, ο Καναδάς έγινε η πρώτη δυτική χώρα που ανακοίνωσε αναστολή της πώλησης όπλων στο Ισραήλ, ενώ ακολούθησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.

Εντονες αντιδράσεις Πολωνίας και Αυστραλίας μετά τη δολοφονία ομοεθνών τους που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική οργάνωση.

Τεταμένα είναι τα πνεύματα και στην Πολωνία, μετά τον θάνατο πολίτη της χώρας, του 35χρονου Ντάμιαν Σομπόλ – ενός από τα επτά θύματα από τον βομβαρδισμό εναντίον αυτοκινήτων της οργάνωσης WCK στο Ντέιρ αλ Μπάλα της Γάζας, την περασμένη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, χαρακτήρισε «εξωφρενικό» σχόλιο του Ισραηλινού πρεσβευτή Γιάκοφ Λίβνε, τον οποίο κάλεσε το ΥΠΕΞ σε διάβημα διαμαρτυρίας. Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Λίβνε υποστήριξε ότι «η πολωνική Ακροδεξιά και Ακροαριστερά» κατηγορούν το Ισραήλ για έγκλημα εκ προθέσεως, προσθέτοντας ότι «οι αντισημίτες θα μείνουν αντισημίτες».

Ο Ντούντα χαρακτήρισε τον Λίβνε «το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις» και κάλεσε το Ισραήλ να καταβάλει αποζημίωση στην οικογένεια του Σομπόλ. Αν και πολιτικός αντίπαλος του Ντούντα, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ταυτίστηκε με τις θέσεις του. Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι οι εξηγήσεις του Νετανιάχου περί ακούσιου λάθους κατά την επίθεση, όπου έχασε τη ζωή της και η Αυστραλή Ζόμι Φράνκομ, «δεν μας αρκούν» και καυτηρίασε τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι «αυτά συμβαίνουν στους πολέμους».

Την ίδια στιγμή, η διεύθυνση της WCK, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ζήτησε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallop, το 55% των Αμερικανών αποδοκιμάζει πλέον τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα. Τον Νοέμβριο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 45%.

Στο Ισραήλ ανακλήθηκαν όλες οι άδειες στρατιωτικών λόγω του φόβου ιρανικών αντιποίνων στο φονικό πλήγμα της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, την περασμένη Δευτέρα, όπου σκοτώθηκαν δύο ανώτατοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης. Και ενώ η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους των πολιτών για τον Νετανιάχου διογκώνεται, το μέλος του ανώτατου πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντς, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ζήτησε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο – κάτι που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα οδηγούσε σε πτώση του Νετανιάχου. Το κυβερνών κόμμα Λικούντ και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του απέρριψαν το αίτημα.

Μουσουλμάνοι γυρίζουν την πλάτη στον Μπάιντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε φιάσκο εξελίχθηκε το δείπνο του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν την Τρίτη για το Ιφτάρ, το οποίο σηματοδοτεί τη λήξη της ολοήμερης νηστείας του Ραμαζανίου για τους μουσουλμάνους.

Στην περυσινή προεδρική πρόσκληση είχαν δώσει το «παρών» εκατοντάδες μουσουλμάνοι που γιόρτασαν το Ραμαζάνι στο πλευρό του ζεύγους Μπάιντεν. Φέτος, ελάχιστοι μουσουλμάνοι προσκεκλημένοι προσήλθαν στο δείπνο, όλοι τους κυβερνητικοί υπάλληλοι ή συνεργάτες του Μπάιντεν.

«Βρισκόμαστε σε άλλο κόσμο μετά τον πόλεμο στη Γάζα. Είναι απίστευτο και λυπηρό», λέει ο Ουαέλ Αλζαγιάτ, επικεφαλής οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος αρνήθηκε τη φετινή πρόσκληση του Λευκού Οίκου. «Μία τέτοια γιορτή θα ήταν ανοίκεια, την ώρα που άνθρωποι λιμοκτονούν στη Γάζα», λέει.

Απέχοντας από το δείπνο του Ραμαζανίου στον Λευκό Οίκο και αρνούμενοι συνάντηση μαζί του, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Οταν η γραμματεία του Λευκού Οίκου επανήλθε το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας στον Αλζαγιάτ ότι το δείπνο θα αντικαθίστατο με σύσκεψη για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους μουσουλμάνους, ο Αλζαγιάτ επανέλαβε την άρνησή του.

Η άρνηση να μοιραστούν δείπνο ή ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο με τον πρόεδρο αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της έντασης στις σχέσεις του προέδρου Μπάιντεν και της μουσουλμανικής κοινότητας, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Οταν ο Μπάιντεν ορκίσθηκε πρόεδρος πριν από τρία χρόνια, οι ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι μισαλλόδοξες πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, όπως η δέσμευσή του για «πλήρη αποκλεισμό της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ», θα αποτελούσαν παρελθόν.

Φόβοι για τις εκλογές

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται, όμως, σήμερα ότι η υποχώρηση της στήριξης των μουσουλμάνων προς τον Μπάιντεν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο του Λευκού Οίκου στον Τραμπ.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές αναμένεται άλλωστε να κριθούν σε λίγες αμφίρροπες πολιτείες, όπως είναι το Μίσιγκαν, τόπος κατοικίας της μεγαλύτερης μουσουλμανικής παροικίας στις ΗΠΑ. Πολλά προβεβλημένα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Μπάιντεν τη Δευτέρα. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε, όμως, να δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους. Η είσοδος δημοσιογράφων στην αίθουσα του δείπνου δεν επετράπη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές. Εξω από τον Λευκό Οίκο, ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν κάτω από τη βροχή με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει άλλωστε να εγκρίνει την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ, παρά τις νουθεσίες του Αμερικανού προέδρου προς το Τελ Αβίβ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών.

Ο Νιχάντ Αουάντ, διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, λέει ότι ενθάρρυνε άλλους ηγέτες της κοινότητας να αρνηθούν την πρόσκληση για Ιφτάρ στον Λευκό Οίκο. «Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι αν δεν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον ίδιο ή αντιπροσώπους του. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο», λέει ο Αουάντ.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου έχει συγκρουσθεί και στο παρελθόν με τον Λευκό Οίκο με αφορμή τις δηλώσεις του για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Χαίρομαι που οι άνθρωποι αυτοί σπάνε την πολιορκία και έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στη γη τους, που τους ήταν απαγορευμένη», είχε πει ο Αουάντ. Μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του Αουάντ από ερευνητική οργάνωση ισραηλινών αναλυτών, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας «τις σοκαριστικές αντισημιτικές δηλώσεις». Ο Αουάντ από τη μεριά του υπογράμμισε ότι στην ομιλία του είχε επίσης καταδικάσει τη στοχοποίηση Ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή