Ε.Ε: Ενίσχυση ύψους 270 εκατ. ευρώ προς την Αρμενία

Ε.Ε: Ενίσχυση ύψους 270 εκατ. ευρώ προς την Αρμενία

Ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ηνωμένων Πολιτειών και Αρμενίας στις Βρυξέλλες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομική ενίσχυση ύψους 270 εκατ. ευρώ στην Αρμενία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν από την έναρξη του υψηλού τριμερούς διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής ΕνωσηςΗνωμένων Πολιτειών και Αρμενίας, στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η πρόεδρος της Κομισιόν –από κοινού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν– τόνισε ότι το «πακέτο» των 270 εκατ. ευρώ σε δάνεια θα συνδεθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Στόχος άλλωστε είναι να ενισχυθούν παράλληλα οι επενδύσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τη διασυνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και η διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων της Αρμενίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «πρωτοβουλία ειρήνευσης» του Αρμένιου πρωθυπουργού, αλλά και στην ευθυγράμμιση της Αρμενίας σε σχέση με τις κυρώσεις της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 65 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Αρμενία αντιμετωπίζει «μια στιγμή αλήθειας» για τον λαό της και την ηγεσία της ως περιφερειακός παράγοντας σε ό,τι αφορά την ειρήνευση με τις γειτονικές της χώρες.

Η «περιφερειακή ενσωμάτωση» αποτελεί «κλειδί» ανέφερε ο Αντονι Μπλίνκεν, αλλά και ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Πασινιάν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε παράλληλα ότι «υπάρχει ισχυρό μέλλον» για την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και πως ελπίζει να «χτιστεί» με τη βοήθεια των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Η σημερινή τριμερής συνάντηση κατά τον Ζοζέπ Μπορέλ αναβαθμίζει την εταιρική σχέση μεταξύ Ε.Ε. – Αρμενίας στο υψηλότατο επίπεδο και τόνισε πως μια «πιο ισχυρή Αρμενία» θα ενισχύσει περαιτέρω ολόκληρη την περιοχή του Καυκάσου.

Η τριμερής συνάντηση Ε.Ε. – ΗΠΑ – Αρμενίας είχε συζητηθεί στα τέλη του 2023 μετά τον μαζικό εκτοπισμό των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή