Ισημερινός: Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν την επιδρομή στη μεξικανική πρεσβεία

Ισημερινός: Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν την επιδρομή στη μεξικανική πρεσβεία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπογράμμισε πως είναι «ουσιώδες» να προστατεύεται το απαραβίαστο των διπλωματικών αποστολών και καταδίκασε την επιδρομή των Αρχών του Ισημερινού, προκειμένου να συλληφθεί ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεξικανικό διπλωματικό προσωπικό εγκατέλειψε την Κυριακή τον Ισημερινό, μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προέκυψε έπειτα από την εισβολή αστυνομικών την Παρασκευή στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο.

«Το διπλωματικό προσωπικό μας τα αφήνει όλα πίσω του στον Ισημερινό και επιστρέφει στην πατρίδα του με ψηλά το κεφάλι (…) μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας μας», έγραψε στο X η Μεξικανή υπουργός Εξωτερικών, Αλίθια Μπαρθένα.

Υπενθυμίζεται πως η αστυνομική επιδρομή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συλληφθεί ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού, Χόρχε Γκλας, ο οποίος είχε καταφύγει εκεί.

Το Μεξικό χορήγησε την Παρασκευή άσυλο στον Χόρχε Γκλας, ο οποίος είχε καταφύγει από τις 17 Δεκεμβρίου στην πρεσβεία του στο Κίτο, καθώς είχε εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για διαφθορά. Το Κίτο είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» τη μεξικανική απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Γκλας.

Ε.Ε.: «Ουσιώδες» να προστατεύεται το απαραβίαστο των διπλωματικών αποστολών

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπογράμμισε πως είναι «ουσιώδες» να προστατεύεται το απαραβίαστο των διπλωματικών αποστολών και καταδίκασε την επιδρομή των Αρχών του Ισημερινού εναντίον της μεξικανικής πρεσβείας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την παραβίαση της (…) πρεσβείας του Μεξικού που σημειώθηκε στις 5 Απριλίου και επιμένει στη σημασία του σεβασμού της Σύμβασης της Βιέννης του 1961», η οποία εγγυάται το απαραβίαστο των πρεσβειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διπλωματικής υπηρεσίας των 27.

«Η προστασία της ακεραιότητας των διπλωματικών αποστολών και του προσωπικού τους είναι ουσιώδους σημασίας για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η διεθνής τάξη και να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των εθνών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Κάθε παραβίαση του απαραβίαστου των χώρων μιας διπλωματικής αποστολής (…) πρέπει να απορρίπτεται», προσθέτει η ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT