Ρωσία και Κίνα συζητούν κοινή εξερεύνηση του πλανήτη Αρη

Ρωσία και Κίνα συζητούν κοινή εξερεύνηση του πλανήτη Αρη

Οι Ρώσοι επιστήμονες συζητούν με τους Κινέζους συναδέλφους τους τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ρώσοι επιστήμονες συζητούν με τους Κινέζους συναδέλφους τους τις προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο της εξερεύνησης του Αρη, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο ακαδημαϊκός Λεβ Ζέλενι, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IKI RAS), επιστημονικός διευθυντής του πρώτου σταδίου του το σεληνιακό πρόγραμμα.

«Σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση του Αρη, συζητάμε το ενδεχόμενο συνεργασίας σε αυτό το θέμα με τους Κινέζους συναδέλφους μας, με τους οποίους έχουμε καλή συνεργασία στη Σελήνη», είπε σε συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στην επερχόμενη Ημέρα των Κοσμοναυτών (όπως αποκαλούν τους αστροναύτες οι Ρώσοι από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης).

Η Ρωσία, κάποτε η κυρίαρχη δύναμη στο διάστημα, φαίνεται τώρα να παίρνει δευτερεύοντα ρόλο.

Η αυξανόμενη τεχνογνωσία της Κίνας στο διάστημα, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυνατότητες να συντηρήσει μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη διαστημική επιχείρηση, σηματοδοτεί όχι μόνο την άνοδο της Κίνας ως μεγάλης διαστημικής δύναμης αλλά και τη γεωπολιτική μετάβαση που λαμβάνει χώρα μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Οπως επισημαίνει το Center for Naval Analysis (CNA), μια μη κυβερνητική επιστημονική οργάνωση με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, οι διαστημικές σχέσεις Κίνας-Ρωσίας θεωρούνται ενδεικτικές μιας ευρύτερης προσπάθειας οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, περαιτέρω κινεζικής και ρωσικής επιρροής και αντιμετώπισης της δυτικής πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενίσχυσης του κατατεμαχισμού της παγκόσμιας ισχύος και επίτευξης κοινών στόχων εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: TASS, CNA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT