Το Βατικανό καταδικάζει την παρένθετη μητρότητα και την αλλαγή φύλου

Το Βατικανό καταδικάζει την παρένθετη μητρότητα και την αλλαγή φύλου

Το γραφείο Δογμάτων του Βατικανού εξέδωσε σήμερα μια διακήρυξη είκοσι σελίδων για την «Απειρη Αξιοπρέπεια», που γραφόταν τα τελευταία πέντε χρόνια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βατικανό χαρακτήρισε σήμερα τη χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης – διόρθωσης φύλου και την παρένθετη μητρότητα ως σοβαρές παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εξισώνοντάς τες με την άμβλωση και την ευθανασία ως πρακτικές που, κατά την Αγία Εδρα, επίσης «απορρίπτουν το σχέδιο του Θεού» για την ανθρώπινη ζωή.

Το γραφείο Δογμάτων του Βατικανού εξέδωσε σήμερα μια διακήρυξη είκοσι σελίδων για την «Απειρη Αξιοπρέπεια», που γραφόταν τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Associated Press. «Υστερα από ουσιαστική αναθεώρηση τους τελευταίους μήνες», εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διέταξε τη δημοσίευσή της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το Βατικανό ισχυρίζεται ότι η παρένθετη μητρότητα παραβιάζει τόσο την αξιοπρέπεια της παρένθετης μητέρας όσο και του παιδιού.

Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι κάθε παιδί «έχει το δικαίωμα να έχει μια πλήρως ανθρώπινη (και όχι τεχνητά προκαλούμενη) συγγένεια και να λάβει το δώρο μιας ζωής που εκδηλώνει τόσο την αξιοπρέπεια του δότη όσο και εκείνη του δέκτη».

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η νόμιμη επιθυμία για την απόκτηση ενός παιδιού δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα “δικαίωμα σε ένα παιδί” που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια του παιδιού αυτού ως αποδέκτη του δώρου της ζωής».

Το Βατικανό απέρριψε εκ νέου τη «θεωρία των φύλων» και τη θέση ότι το φύλο ενός ανθρώπου μπορεί να αλλάξει. Επιμένει ότι «ο Θεός δημιούργησε τον άνδρα και τη γυναίκα ως βιολογικά διαφορετικά, ξεχωριστά όντα» υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πειράζουν αυτό το σχέδιο ή να προσπαθούν να «λειτουργήσουν ως Θεοί».

«Οποιαδήποτε επέμβαση αλλαγής φύλου, κατά κανόνα, απειλεί τη μοναδική αξιοπρέπεια που έχει λάβει το άτομο από τη στιγμή της σύλληψης», αναφέρει το Βατικανό.

Στο νέο έγγραφο δεν επαναλαμβάνονται ωστόσο οι διατυπώσεις της δογματικής διακήρυξης του 1986, στην οποία οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είχαν χαρακτηριστεί «εγγενώς διαταραγμένες».

Το Βατικανό κάνει διάκριση μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων που επιβεβαιώνουν το φύλο, τις οποίες απέρριψε, και των εκ γενετής «ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων» ή προβλημάτων υγείας που προκύπτουν αργότερα. «Αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια επαγγελματιών υγείας», αναφέρει η Αγία Εδρα.

Οι υπερασπιστές των ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικών επέκριναν αμέσως το έγγραφο ως «ξεπερασμένο, επιβλαβές και αντίθετο με τον δηλωμένο στόχο της αναγνώρισης της “άπειρης αξιοπρέπειας” όλων των παιδιών του Θεού». Προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να έχει πραγματικές επιπτώσεις στα τρανς άτομα, τροφοδοτώντας την αντιτρανς βία και τις διακρίσεις.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή