Το 10ο διαδοχικό, μηνιαίο ρεκόρ ζέστης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες

Το 10ο διαδοχικό, μηνιαίο ρεκόρ ζέστης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες

Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο 10ος συναπτός μήνας κατά τον οποίο καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο και εγγράφηκε στη σειρά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που διαδέχονται το ένα το άλλο τους τελευταίους δέκα μήνες.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, κάνοντας επίσης λόγο για νέο μηνιαίο απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασιών στις θάλασσες.

Το 10ο διαδοχικό, μηνιαίο ρεκόρ ζέστης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες-1

Συνέπεια αυτής της αδιάλειπτης σειράς ιστορικών υψηλών είναι το ότι «η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες είναι η υψηλότερη που καταγράφηκε ποτέ».

Ξεπερνά κατά «1,58° Κελσίου τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής» εξαιτίας των δεκαετιών έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου – οι συνέπειες του οποίου επιτείνονται από τα μέσα του 2023 λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, όπως τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή (C3S) στο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Σε αχαρτογράφητο έδαφος ο κόσμος

Εάν η ανωμαλία δεν σταθεροποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο, λογική προσδοκία που βασίζεται σε προηγούμενα φαινόμενα Ελ Νίνιο, τότε ο κόσμος θα βρεθεί σε αχαρτογράφητο έδαφος, επισημαίνουν οι επιστήμονες του κλίματος.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας πλανήτης που θερμαίνεται ήδη αλλάζει θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας του κλιματικού συστήματος, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.

Ο πυρήνας του προβλήματος –οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων– είναι γνωστός και σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητος στην επιστημονική κοινότητα.

Ερευνα σε σχεδόν 90.000 μελέτες που σχετίζονται με το κλίμα δείχνει συναίνεση 99,9% ότι ο άνθρωπος μεταβάλλει το κλίμα καίγοντας φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα και δέντρα.

Η αναχαίτιση της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας απαιτεί ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Copernicus.

Με πληροφορίες από AFP, Copernicus

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT