Ασκήσεις πολέμου στην Ταϊβάν με προσομοίωση απώθησης κινεζικής επίθεσης

Ασκήσεις πολέμου στην Ταϊβάν με προσομοίωση απώθησης κινεζικής επίθεσης

Κατά τη διάρκεια μεγάλου γύρου πολεμικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Κίνα εστίασε σε πλήγματα ακριβείας, καθώς και στον αποκλεισμό του νησιού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ετήσια πολεμικά γυμνάσια της Ταϊβάν φέτος θα βασιστούν σε σενάριο κατά το οποίο η Κίνα ξαφνικά μετατρέπει άσκησή της γύρω από το νησί σε πραγματική επίθεση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας σήμερα Τρίτη.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως έδαφός της, διεξάγει τακτικές ασκήσεις γύρω από το νησί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για να πιέσει την Ταϊπέι να αποδεχθεί την αξίωσή της για κυριαρχία.

Η ετήσια άσκηση της Ταϊβάν, Han Kuang, πρόκειται να ξεκινήσει αυτό τον μήνα με επιτραπέζια γυμνάσια, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί παράταση της διάρκειάς τους από πέντε σε οκτώ ημέρες, λόγω του αυξημένου αριθμού των σεναρίων που θα συμπεριληφθούν.

Τον Ιούλιο θα ακολουθήσουν πραγματικές ασκήσεις μάχης, όπως ανέφερε το υπουργείο.

Θαλάσσια αλυσίδα

Αξιωματούχος του υπουργείου ανέφερε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τα γυμνάσια θα επικεντρωθούν στην ταχύτητα της αντίδρασης σε περίπτωση που κάποια από τις ασκήσεις της Κίνας μετατραπεί ξαφνικά σε επίθεση, κάτι για το οποίο οι στρατιωτικοί σχεδιαστές ανησυχούν.

Ο τρόπος με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να οργανώσουν συντονισμένη απάντηση σε κινεζικό αποκλεισμό θα αποτελέσει άλλη παράμετρο στην οποία θα επικεντρωθεί η άσκηση.

Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, καθώς και δυνάμεις της ακτοφυλακτικής, οπλικά συστήματα κατά πλοίων που τοποθετούνται στην ξηρά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να δημιουργήσουν θαλάσσια «αλυσίδα επίθεσης».

Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις και πλοία της ακτοφυλακής για από κοινού επιχειρήσεις συνοδείας και για να διασφαλιστεί ότι οι θαλάσσιες και εναέριες συνδέσεις παραμένουν ανοιχτές.

Κατά τη διάρκεια μεγάλου γύρου πολεμικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Κίνα εξασκήθηκε σε πλήγματα ακριβείας και στον αποκλεισμό του νησιού.

Διδάγματα από την Ουκρανία και τη Γάζα

Η Ταϊβάν αναζητά διδάγματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια προκειμένου να τα ενσωματώσει σε δικές της ασκήσεις, ιδίως στο πώς οι μικρότερες ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να αποκρούσουν τον ρωσικό στρατό.

Οπως ανακοινώθηκε, αυτά τα διδάγματα θα είναι και φέτος στο επίκεντρο, μαζί με εκείνα που αντλήθηκαν από τον εξάμηνο πόλεμο στη Γάζα.

Και στις δύο αυτές συγκρούσεις, οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν εξετάζουν ιδιαίτερα επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, καθώς και ασύμμετρες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να εξηγούν πώς ακριβώς θα ενσωματωθούν αυτές στις ασκήσεις τους.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν έχει υπερασπιστεί την ιδέα του «ασύμμετρου πολέμου», για να καταστήσει τις δυνάμεις της, επίσης πολύ μικρότερες από τις κινεζικές, πιο ευέλικτες και λιγότερο ευάλωτες, για παράδειγμα με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή