Βουλγαρία: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Στις 9 Ιουνίου οι εκλογές

Βουλγαρία: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Στις 9 Ιουνίου οι εκλογές

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διόρισε σήμερα, Τρίτη, την υπηρεσιακή κυβέρνηση Γκλάβτσεφ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διόρισε σήμερα, Τρίτη, την υπηρεσιακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τςι οποίες όρισε για την 9η Ιουνίου, όπως ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε δήλωση.

Η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές πρόκειται να συμπέσει με τις εκλογές για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, ανέφερε.

«Πρέπει να είμαστε εγγυητές της σταθερότητας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη χώρα μας να εμπλακεί σε μια συνταγματική κρίση, (και)… να είμαστε όμηροι κομματικών φιλοδοξιών και επιθυμιών», δήλωσε ο κ. Γκλάβτσεφ κατά την τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης.

Βουλγαρία: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Στις 9 Ιουνίου οι εκλογές-1
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ (φωτ.: Reuters).

Ο κ. Γκλάβτσεφ, 60 ετών, διατέλεσε στο παρελθόν επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας.

Η Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συγκλονίζεται από πολιτική αστάθεια μετά τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς το 2020.

Μέχρι τις εκλογές τον Απρίλιο του 2023, διοικούνταν από μια διαδοχή προσωρινών κυβερνήσεων, που διορίστηκαν από τον κ. Ράντεφ ελλείψει σταθερού εκλεγμένου συνασπισμού.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκάμπριελ απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ στις 5 Μαρτίου.

Ο κ. Ντένκοφ, του κόμματος PP, παραιτήθηκε για να επιτρέψει στο αντίπαλο GERB να ηγηθεί της κυβέρνησης για εννέα μήνες, όπως συμφωνήθηκε μετά τις περσινές εκλογές. Απέρριψε επίσης την πρόσκληση του κ. Ράντεφ να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις εκλογές του περασμένου Απριλίου, το GERB ήρθε πρώτο, κερδίζοντας 69 έδρες στο Κοινοβούλιο των 240 εδρών. Το μπλοκ με επικεφαλής το PP κέρδισε 64 έδρες. Σύμφωνα με το σύνταγμα, το βουλγαρικό Κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να διαλυθεί πριν από τις πρόωρες εκλογές.

Πηγή: Reuters, BTA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή