Συμφωνία έξι χωρών για την «προστασία της Βόρειας Θάλασσας από τη Ρωσία»

Συμφωνία έξι χωρών για την «προστασία της Βόρειας Θάλασσας από τη Ρωσία»

Η συμφωνία που υπογράφηκε από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Βρετανία και τη Δανία αποσκοπεί στην «ενίσχυση της συνεργασίας» για την προστασία των ενεργειακών υποδομών και την αύξηση της ασφάλειας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χώρες υπέγραψαν σήμερα Τρίτη συμφωνία για την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών από σαμποτάζ και επιθέσεις.

Η συμφωνία –που υπογράφηκε από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Βρετανία και τη Δανία– αποσκοπεί στην «ενίσχυση της συνεργασίας» για την προστασία των ενεργειακών υποδομών και την αύξηση της ασφάλειας στη Βόρεια Θάλασσα.

«Η Βόρεια Θάλασσα είναι η ατμομηχανή που κινεί τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το “καθαρό μηδέν”, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ήπειρο», δήλωσε ο Αντριου Μπόουι, Βρετανός υπουργός για τα πυρηνικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αναφέρει το Reuters.

«Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε την κρίσιμη ενεργειακή υποδομή της τώρα και στο μέλλον», τόνισε ο ίδιος.

Το υπουργείο Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας της Δανίας ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Θάλασσα γίνεται «κόμβος κρίσιμων υποδομών», συνδέοντας ευρωπαϊκές χώρες μέσω καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας, αγωγών φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων.

«Αυτό σημαίνει ότι έχει προκύψει αυξανόμενη διασυνοριακή αλληλεξάρτηση – και μαζί της αυξημένος κίνδυνος δολιοφθοράς και ανεπιθύμητης προσοχής από εχθρικούς παράγοντες», όπως ανέφερε το υπουργείο.

Η επίθεση στον Nord Stream

Την αγωνία των ευρωπαϊκών χωρών να προστατεύσουν τις υποθαλάσσιες υποδομές τους πυροδότησε η βομβιστική επίθεση του Nord Stream το 2022, όταν δύο αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές από διάφορες εκρήξεις. Δεν εντοπίστηκε «ένοχος» πίσω από την επίθεση στον Nord Stream.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2023 αγωγός φυσικού αερίου που συνέδεε τη Φινλανδία και την Εσθονία στη Βαλτική Θάλασσα υπέστη ζημιές σε άλλο περιστατικό που προκάλεσε περαιτέρω συναγερμό για υποβρύχια σαμποτάζ και υβριδικές επιθέσεις.

Συμπληρωματική στο ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας ασφάλειας της Βόρειας Θάλασσας, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα επανεξετάσουν τα τρέχοντα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και γνώσεις και θα αναφέρουν σχετικές πληροφορίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, σύμφωνα με το δανικό υπουργείο.

Η συμφωνία επικεντρώνεται κυρίως στην «ανθεκτικότητα και την πρόληψη» και είναι «συμπληρωματική προς το έργο του ΝΑΤΟ», ανέφερε η Νορβηγία σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή η κοινή δήλωση αποτελεί σημαντικό θεμέλιο για την ασφάλεια και σαφές παράδειγμα των κοινών μας στόχων. Μαζί είμαστε ισχυρότεροι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Νορβηγίας.

«Δεσμευόμαστε για ενιαία προσέγγιση, για καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και την αναφορά περιστατικών μέσω ασφαλούς πλατφόρμας», πρόσθεσε.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή