ΟΗΕ για Σουδάν: «Μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις στον κόσμο»

ΟΗΕ για Σουδάν: «Μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις στον κόσμο»

Επειτα από έναν χρόνο πολέμου, περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 6,7 εκατ. είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε μέρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος στο Σουδάν ώθησε περίπου 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ 6,7 εκατομμύρια είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

«Eναν χρόνο μετά, ο πόλεμος στο Σουδάν συνεχίζει να μαίνεται, και η χώρα και οι γείτονές της αντιμετωπίζουν μία από τις πιο σημαντικές και πιο δύσκολες ανθρωπιστικές κρίσεις και κρίσεις εκτοπισμού στον κόσμο», δήλωσε η Oλγκα Σαράδο Μουρ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. «Το Σουδάν γνώρισε τη σχεδόν πλήρη καταστροφή της αστικής μεσαίας τάξης του: αρχιτέκτονες, γιατροί, καθηγητές, νοσηλευτές, μηχανικοί και φοιτητές έχασαν τα πάντα.»

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε στις 15 Απριλίου του 2023 ανάμεσα στις δυνάμεις του επικεφαλής του στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και εκείνες υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και ανθρωπιστική καταστροφή.

«Χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα σαν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να ξεκίνησε χθες», υπογράμμισε η Σαράδο Μουρ.

Οσοι φεύγουν από τη χώρα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, φθάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές στην άλλη πλευρά των συνόρων «χωρίς τίποτα ή σχεδόν τίποτα», πρόσθεσε.

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πλήθος μεγαλύτερο από το 50% του πληθυσμού της αφρικανικής χώρας, έχουν ανάγκη για βοήθεια και από αυτούς οι σχεδόν 18 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή