Γερμανία: Ανοδος της εγκληματικότητας, κυρίως μεταξύ των μεταναστών και των νέων

Γερμανία: Ανοδος της εγκληματικότητας, κυρίως μεταξύ των μεταναστών και των νέων

Ο αριθμός των εγκλημάτων ήταν το 2023 ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μετά το 2016, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ)

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πανδημία του κορωνοϊού, στον υψηλό πληθωρισμό και στη μετανάστευση αποδίδουν οι γερμανικές Αρχές την αύξηση της εγκληματικότητας που καταγράφεται, ειδικά μεταξύ μεταναστών και νέων, στην έκθεση που παρουσίασαν σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, ο υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου Μίχαελ Στούμπγκεν και ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ) Χόλγκερ Μουνχ.

Η κ. Φέζερ διαβεβαίωσε πάντως, από την πλευρά της, ότι «παρά τους αριθμούς, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου».

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το 2023 ο αριθμός των εγκλημάτων ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μετά το 2016. Οι Αρχές κατέγραψαν 5,94 εκατομμύρια περιπτώσεις εγκληματικότητας, που αντιστοιχούν σε αύξηση κατά 5,5% σε σχέση με το 2022. Ο επικεφαλής της ΒΚΑ, Χόλγκερ Μουνχ, υποστήριξε ότι η δυσμενής εξέλιξη οφείλεται κυρίως στις συνέπειες της πανδημίας, στις δυσκολίες που συνεπάγεται ο υψηλός πληθωρισμός και στον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έφθασαν στη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πενιχρές ευκαιρίες ενσωμάτωσης.

Οπως επισημαίνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, είναι πιο ορατά τα ψυχολογικά προβλήματα που προκάλεσαν οι περιορισμοί της πανδημίας. «Ο αριθμός των περιστατικών και των υπόπτων» είναι επίσης αυξημένος στις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Ο αριθμός των Γερμανών οι οποίοι ήταν ύποπτοι εγκληματικών πράξεων αυξήθηκε κατά 1% σε περίπου 1,32 εκατομμύρια εντός ενός έτους. Παράλληλα, ο αντίστοιχος αριθμός των μη Γερμανών σημείωσε αύξηση κατά 17,8%, σε περίπου 923.000 την ίδια περίοδο. Συνολικά, το 41,1% όλων των εγκληματικών πράξεων που καταγράφηκαν το 2023 είχε ως υπόπτους άτομα που δεν είναι κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας, ενώ οι αλλοδαποί στη χώρα αντιστοιχούν μόνο στο 15% του συνολικού πληθυσμού.

«Εκτός από τις άμεσες ποινικές συνέπειες, αυτό σημαίνει ότι οι εγκληματίες χωρίς γερμανικό διαβατήριο θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν. Οποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες πρέπει να φύγει», τόνισε η Νάνσι Φέζερ, επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και ενσωμάτωση.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η μετανάστευση έχει καταστήσει τη Γερμανία λιγότερο ασφαλή χώρα, η υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι ο συσχετισμός είναι ορθός και δήλωσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για την εγκληματικότητα από τους ξένους, χωρίς δικαιολογίες και απολογητική διάθεση», αναδεικνύοντας έτσι και την προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περιορίσει την άφιξη μεταναστών στην Γερμανία. Ο κ. Στούμπγκεν δήλωσε επίσης ότι «το να παραβλέπουμε ή να αγνοούμε την αναλογία είναι εξίσου λάθος και επιζήμιο με το να σημαίνουμε πολιτικό συναγερμό ή να προκαλούμε γενική καχυποψία για τους ξένους».

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης διευκρινίστηκε ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο εγκλήματα τα οποία έχουν καταγγελθεί, ωστόσο τα δύο τρίτα των περιστατικών σωματικής βλάβης δεν αναφέρονται ποτέ, όπως και το 90% των σεξουαλικών εγκλημάτων, ενώ στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα ή εγκλήματα τα οποία έγιναν από το εξωτερικό, π.χ. στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή