Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στρατηγική συζήτηση για Τουρκία με ειδική αναφορά στο Κυπριακό

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στρατηγική συζήτηση για Τουρκία με ειδική αναφορά στο Κυπριακό

Tο προσχέδιο των συμπερασμάτων του επικείμενου έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις περιλαμβάνει ειδική αναφορά στο Κυπριακό με ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε στη διαδικασία επίλυσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά κρίνεται από Αθήνα και Λευκωσία το προσχέδιο των συμπερασμάτων του επικείμενου έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Απριλίου) για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς περιλαμβάνει ειδική επισήμανση σε προηγούμενες σχετικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς και ειδική αναφορά στο Κυπριακό με ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε στη διαδικασία επίλυσης.

Η Λευκωσία έχει ξεκινήσει, πάντως, από το προηγούμενο συμβούλιο του Μαρτίου επαφές με Βερολίνο και Παρίσι για τις τελικές διατυπώσεις του κειμένου των συμπερασμάτων του συμβουλίου, καθώς οι Γερμανοί θα ήθελαν να σταλεί συνολικά θετικό μήνυμα προς την Αγκυρα. Και η Αθήνα προφανώς επιδιώκει ισορροπημένες διατυπώσεις, ενόψει της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στα μέσα Μαΐου.

Ενδιαφέρον έχει ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας. Εως τώρα δεν έχει καταστεί δυνατή αν και η δημοσίευση της σχετικής έκθεσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η συζήτηση –όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που περιήλθε σε γνώση της «Κ»– θα γίνει στη βάση των εκθέσεων του ύπατου εκπροσώπου (Ζοζέπ Μπορέλ) και της Κομισιόν για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν «να προχωρήσουν οι εργασίες για την κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η δεύτερη παράγραφος αφορά το Κυπριακό. Επικαλούμενο τα προηγούμενα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. και το κεκτημένο».

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων η Ε.Ε. παράλληλα «χαιρετίζει τον διορισμό της Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο». Δηλώνει μάλιστα «έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η Ε.Ε. «αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία Ε.Ε – Τουρκίας».

Η συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, θα καθορίσει και τις τελικές διατυπώσεις του κειμένου των συμπερασμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT