Κομισιόν: Στο μικροσκόπιο επιδοτήσεις για κινεζικές ανεμογεννήτριες – Ερευνα και στην Ελλάδα

Κομισιόν: Στο μικροσκόπιο επιδοτήσεις για κινεζικές ανεμογεννήτριες – Ερευνα και στην Ελλάδα

«Ερευνούμε τις συνθήκες ανάπτυξης αιολικών πάρκων σε Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία και Βουλγαρία», δήλωσε την Τρίτη η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης παραμένουν Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα, με την πρώτη να βάζει πλέον στο «στόχαστρο» τα αιολικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοούν τους Κινέζους κατασκευαστές ανεμογεννητριών σε βάρος των Ευρωπαίων.

Διόλου τυχαία δεν ήταν η σχετική ανακοίνωση που έγινε από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε αμερικανικό έδαφος.

Κατά την ομιλία της την Τρίτη στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον, έξι μόνο μήνες μετά την έναρξη παρόμοιας έρευνας κατά των επιδοτήσεων για την εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες (BEV) από την Κίνα, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι «ξεκινάμε νέα έρευνα για τους Κινέζους προμηθευτές ανεμογεννητριών».

Οπως ανέφερε, «ερευνούμε τις συνθήκες ανάπτυξης αιολικών πάρκων στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία».

Παράλληλα, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η Κίνα έχει ήδη κυριαρχήσει στη βιομηχανία ηλιακών πάνελ προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, αποκτώντας τεχνογνωσία και χορηγώντας «μαζικές επιδοτήσεις» στους εγχώριους προμηθευτές για φθηνές εξαγωγές.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, λιγότερο από το 3% των ηλιακών συλλεκτών που εγκαθίστανται στην Ευρώπη παράγονται στην Ευρώπη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε αυτό που συνέβη στους ηλιακούς συλλέκτες, να συμβαίνει ξανά στα ηλεκτρικά οχήματα, στην αιολική ενέργεια», προσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή