Ιρλανδία: Νέος πρωθυπουργός ο Σάιμον Χάρις

Ιρλανδία: Νέος πρωθυπουργός ο Σάιμον Χάρις

Εξελέγη από τα μέλη του κοινοβουλίου και γίνεται ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία της χώρας. «Αποδέχομαι το νέο ρόλο με ταπεινότητα, γεμάτος ενέργεια και αποφασιστικότητα για ό,τι μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε στο κοινοβούλιο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είναι από την Τρίτη ο 37χρονος Σάιμον Χάρις, ο οποίος εξελέγη από τα μέλη του κοινοβουλίου και γίνεται ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία της χώρας.

Ο Χάρις ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μάικλ Ντι Χίγκινς. Η τοποθέτησή του έρχεται μετά την επίσημη παραίτηση του Λίο Βαράντκαρ, μια ημέρα νωρίτερα.

Μετά την παραίτηση του Βαράντκαρ τον Μάρτιο, ο Σάιμον Χάρις, ο οποίος εκπροσωπεί την περιφέρεια του Γουίκλοου για δύο δεκαετίες, ήταν ο μόνος υποψήφιος που διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος Fine Gael.

Μετά την ανάδειξή του στη θέση του πρωθυπουργού, ο Χάρις έκανε λόγο για μια «πολύ ιδιαίτερη ημέρα». Οπως ανέφερε σε ομιλία του στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, «αποδέχομαι το νέο ρόλο με ταπεινότητα, γεμάτος ενέργεια και αποφασιστικότητα για ό,τι μπορεί να επιτευχθεί».

Υποσχέθηκε δε να ηγηθεί της κυβέρνησης συνασπισμού με πνεύμα «ενότητας, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού». Σημειώνεται πως το Fine Gael συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Fianna Fáil και το Κόμμα των Πρασίνων, ωστόσο, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τον Μάρτιο του 2025.

Συγχαρητήρια από Σούνακ και Στάρμερ

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συνεχάρη τον Χάρις, σημειώνοντας πως ανυπομονεί «να σφυρηλατήσουμε ακόμη ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας».

«Ως οι κοντινότεροι γείτονες, ανυπομονώ να σφυρηλατήσουμε ακόμη ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους σε όλα τα νησιά», έγραψε στο Χ ο Ρίσι Σούνακ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, έγραψε πως «εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος, εύχομαι τα καλύτερα και ανυπομονώ να συνεργαστούμε για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας των χωρών μας».

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT