Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν υπεύθυνη την Κίνα για κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν υπεύθυνη την Κίνα για κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Εχουμε πει ευθέως στην Κίνα ότι, αν συνεχίσει, θα έχει αντίκτυπο στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», προειδοποίησε ο Κερτ Κάμπελ, ανώτερος Αμερικανός διπλωματικός αξιωματούχος, αφού το Πεκίνο ανανέωσε τις υποσχέσεις του για συνεργασία με τη Μόσχα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν χθες, Τρίτη, ότι θα θεωρήσουν υπεύθυνη την Κίνα εάν η Ρωσία πετύχει περισσότερα εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία, αφού το Πεκίνο ανανέωσε τις υποσχέσεις του για συνεργασία με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Κερτ Κάμπελ, ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη αποτέλεσε την «πιο ιστορικά σημαντική αποστολή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας θα μπορούσαν να «αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη με έναν τρόπο, ειλικρινά, απαράδεκτο», έπειτα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία και καθώς η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο παραμένει μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο για μήνες.

«Εχουμε πει ευθέως στην Κίνα ότι, αν συνεχιστεί, θα επηρεάσει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Δεν θα καθίσουμε και θα πούμε “όλα είναι καλά”», πρόσθεσε ο Κάμπελ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Είχαμε προειδοποιήσει την Κίνα»

Ο διπλωμάτης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα χθες Τρίτη, κατά την οποία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ενισχύσει τον μεταξύ τους συντονισμό.

Ο Κάμπελ υποστήριξε επίσης ότι η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων το Πεκίνο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα διέταζε εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. «Δεν είμαι σίγουρος αν μας πίστεψαν πλήρως ή νόμιζαν ότι θα ήταν μία μικρή ενέργεια», ανέφερε ο Κάμπελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα είχε ανησυχήσει μετά τις πρώτες ρωσικές αποτυχίες και είχε προσπαθήσει να ενισχύσει τις «στρατιωτικές δυνατότητες» της Μόσχας. Αλλά πάνω από δύο χρόνια μετά, «η Ρωσία έχει αναδιοργανωθεί σχεδόν πλήρως και συνιστά σημαντική απειλή για την Ουκρανία και την περιοχή», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, απειλήσει την Κίνα με κυρώσεις εάν παρείχε σημαντική υποστήριξη στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία προμηθεύεται όπλα κυρίως από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, δύο χώρες υπό κυρώσεις, για τη διεξαγωγή του πολέμου της στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT