ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν εξετάζει νομικά το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν εξετάζει νομικά το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζητά με μέλη της κυβέρνησής του τη δυνατότητα χρήσης προεδρικών εξουσιών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συζητά με μέλη της κυβέρνησής του τη δυνατότητα χρήσης προεδρικών εξουσιών για το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Δημοσιογράφος του ισπανόφωνου δικτύου Univision των ΗΠΑ προσπάθησε να μάθει από τον Αμερικανό πρόεδρο εάν σκόπευε να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα παρακάμπτει το Κογκρέσο, όπου το θέμα των συνόρων και της διάθεσης κονδυλίων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης προκαλεί έντονες συζητήσεις.

«Εγώ το πρότεινα αυτό. Ελέγχουμε αν έχω τέτοιες εξουσίες. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο ίδιος διαθέτω τέτοια εξουσία χωρίς να βασίζομαι στη νομοθεσία. Κάποιοι μου πρότειναν απλώς να προσπαθήσω να το κάνω, αν και η απόφαση μπορεί να ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης σε συνέντευξή του στο κανάλι αυτό.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι κάθε μέρα «περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή οι Αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα» και για να λυθεί «η διαδικασία πρέπει να επιβραδυνθεί».

Η αλήθεια είναι ότι στους πρώτους μήνες του 2024 παρατηρείται μια μείωση των μεταναστευτικών ροών από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, αλλά το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και θεωρείται προνομιακό πεδίο για τον μεγάλο αντίπαλο του προέδρου Μπάιντεν σε επτά μήνες, τον προκάτοχό του και υποψήφιο ξανά με τους Ρεπουμπλικανούς, Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα ο Τραμπ δήλωσε ότι οι πολιτικές Μπάιντεν οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών στη χώρα στα 15 εκατομμύρια. Κατά τη γνώμη του, ο σημερινός πρόεδρος δεν κατανοεί το πραγματικό μέγεθος της κρίσης.

Πηγή: Reuters, Axios

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή