Ουκρανία και Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή όπλων

Ουκρανία και Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή όπλων

«Είναι η πρώτη διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολεξάντρ Καμίσιν, υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία και η Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της παραγωγής όπλων, στο πλαίσιο προσπάθειας για την ανάπτυξη της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων σε συνεργασία με συμμάχους εν καιρώ πολέμου, όπως ανακοινώθηκε.

Η συμφωνία υπογράφηκε σε συνέδριο της στρατιωτικής βιομηχανίας στο Κίεβο, όπου συμμετείχαν περίπου 30 βρετανικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και συμμετείχαν σε συζητήσεις για πιθανές κοινοπραξίες με Ουκρανούς παραγωγούς του κλάδου.

«Είναι η πρώτη διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολεξάντρ Καμίσιν, υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας, μετά την τελετή υπογραφής.

«Σήμερα βρετανικές εταιρείες συνεργάζονται με ουκρανικές και αναζητούν ευκαιρίες για να παράγουν περισσότερα όπλα από κοινού», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός.

Ο Γκρεγκ Χαντς, υπουργός Εμπορικής Πολιτικής της Βρετανίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα ευνοήσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και θα αποδειχθεί επωφελής για την πληγείσα οικονομία της μακροπρόθεσμα.

Τρίτος χρόνος πολέμου

Πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, τα ουκρανικά στρατεύματα εξουδετερώνονται στο πεδίο της μάχης από έναν καλύτερα εξοπλισμένο και μεγάλο εχθρό.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η στρατιωτική υποστήριξη από τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου παραπαίει, η ουκρανική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες να παράγει δικά της όπλα και να δελεάσει μεγάλους δυτικούς παραγωγούς να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, παρά την απειλή ρωσικού βομβαρδισμού.

Η βρετανική αμυντική εταιρεία BAE Systems, από τους πρώτους δυτικούς παραγωγούς που ίδρυσε τοπική οντότητα στην Ουκρανία, υπέγραψε συμφωνία με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας για τη συντήρηση και επισκευή ελαφρών όπλων στο ουκρανικό έδαφος.

Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι ελπίζουν να γίνουν φέτος περισσότερα έργα στον τομέα παραγωγής drones. Πολλές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν παραγωγοί drones.

Η Ουκρανία στοχεύει να παραγάγει περίπου 1 εκατομμύριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέτος και αυξάνει την παραγωγή επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγαλύτερης εμβέλειας για τη διεξαγωγή επιθέσεων βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή