Ελβετία: Ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία στις 15-16 Ιουνίου

Ελβετία: Ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία στις 15-16 Ιουνίου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελβετική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει μια διήμερη διάσκεψη τον Ιούνιο με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, αν και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.

Η χώρα είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της G7 και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για να συγκεντρώσει την υποστήριξή τους.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει επαρκής διεθνής υποστήριξη για μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», ανέφερε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Bürgenstock στο καντόνι Nidwalden, έξω από την πόλη της Λουκέρνης.

Στόχος της θα είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ευνοϊκού για μια συνολική και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς και «ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ενώ η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετη στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες στην Ελβετία, μια χώρα που θεωρούν ότι έχει εγκαταλείψει την ουδετερότητά της όσον αφορά τη σύγκρουση.

Η Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ότι η ελβετική πρωτοβουλία είναι άσκοπη χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

Οι ελβετικές αρχές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τον πλήρη κατάλογο των συμμετεχόντων.

Υστερα από δύο χρόνια πολέμου, η Ρωσία κατέχει κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας και κατηγορεί τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως θέατρο για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες, αλλά ότι αυτές πρέπει να αναγνωρίζουν τις «νέες πραγματικότητες επί του εδάφους».

Η Ουκρανία απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων ως προϋποθέσεις για την ειρήνη.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή