Γαλλία: Βοήθεια για το τέλος της ζωής – Το νομοσχέδιο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Γαλλία: Βοήθεια για το τέλος της ζωής – Το νομοσχέδιο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις για το αυστηρό πλαίσιο μπορεί να κρατήσουν χρόνια στο γαλλικό κοινοβούλιο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο για το τέλος της ζωής, που αποτελεί δέσμευση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ανοίγοντας την προοπτική της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας εντός αυστηρού πλαισίου. Ορισμένοι θεωρούν το κείμενο του νομοσχεδίου μετριοπαθές και άλλοι το χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο».

Το κείμενο που αφορά «την υποβοήθηση των ασθενών και το τέλος της ζωής» συνιστά μία μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση της δεύτερης πενταετίας του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε δεσμευθεί να αλλάξει την κείμενη νομοθεσία για το θέμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που παρουσίασε τους κύριους άξονες του νομοσχεδίου τον Μάρτιο, αρνείται να χρησιμοποιήσει τους όρους αυτούς, προτιμώντας τον όρο «βοήθεια στον θάνατο». Ωστόσο, προβλέπεται η προσφορά σε ορισμένους ασθενείς του μέσου για την αυτοκτονία και, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας τη μοιραία πράξη, προβλέπεται ότι κάποιος άλλος θα το κάνει στη θέση τους.

Οι προϋποθέσεις θα είναι πολύ αυστηρές, σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε σε γνώση του AFP πριν κατατεθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο που διαδραματίζει και ρόλο νομικού συμβούλου της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το κείμενο, η «βοήθεια στον θάνατο» θα είναι δυνατή μόνο για όσους πληρούν ταυτόχρονα τις εξής πέντε προϋποθέσεις:

  • να είναι τουλάχιστον 18 ετών,
  • να έχουν γαλλική υπηκοότητα ή να διαμένουν στη Γαλλία,
  • να είναι σε θέση να εκφράσουν τη βούλησή τους «με ελεύθερο τρόπο έχοντας πρώτα ενημερωθεί»,
  • να έχουν δηλώσει ότι πάσχουν από σοβαρή και ανίατη ασθένεια που συνεπάγεται απειλητική για τη ζωή κατάσταση βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα,
  • να υπόκεινται σε «σταθερό ή αφόρητο» σωματικό ή ψυχολογικό πόνο.

Η διατύπωση «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα» θεωρείται ότι αφήνει μεγάλο περιθώριο στους θεράποντες ιατρούς που θα αναλάβουν την αξιολόγηση.

Οταν ένας ασθενής ζητήσει συνδρομή στην αυτοκτονία, ένας γιατρός θα πρέπει να αποφανθεί έπειτα από μία διαδικασία που θα του αφήνει περιθώριο 15 ημερών. Θα πρόκειται για ατομική απόφαση του γιατρού, την οποία θα λαμβάνει αφού θα έχει συμβουλευθεί άλλους θεράποντες.

Ανακουφιστική φροντίδα

Για τον πρόεδρο Μακρόν, αυτές οι προϋποθέσεις επιτρέπουν την επίτευξη «ισορροπίας» δημιουργώντας ένα «γαλλικό μοντέλο» για το τέλος της ζωής. Ομως αυτή ακριβώς η συνθήκη δεν ικανοποιεί ούτε τους αντιτιθέμενους ούτε τους υποστηρικτές της νομιμοποίησης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας ή της ευθανασίας.

Οι πρώτοι απορρίπτουν κατηγορηματικά κάτι που θεωρούν ότι αποτελεί σοβαρή παρεκτροπή.

Κατά του νομοσχεδίου τάσσεται η Εκκλησία της Γαλλίας. Ακολουθεί μεγάλος αριθμός γιατρών, κυρίως του τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας, σύμφωνα με τους οποίους θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει φροντίδα για την ανάπτυξη του τομέα αυτού, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι ασθενείς δεν ζητούν να πεθάνουν επειδή δεν βρίσκουν τη φροντίδα που έχουν ανάγκη τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους.

Ωστόσο, το θέμα της ανακουφιστικής φροντίδας περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και παράλληλα μία «στρατηγική δεκαετίας» για την ανακουφιστική φροντίδα θα παρουσιασθεί στο υπουργικό συμβούλιο, αυξάνοντας σταδιακά τις δημόσιες δαπάνες για να φθάσουν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση το 2034 –έναντι 1,6 δισεκατομμυρίου σήμερα.

Οι υποστηρικτές της υποβοήθησης στον θάνατο επίσης δεν είναι ικανοποιημένοι, αλλά για λιγότερο σοβαρούς λόγους. Διαφωνούν με τις υπερβολικά περιοριστικές προϋποθέσεις, αλλά είναι ανακουφισμένοι για την ίδια την ύπαρξη του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές θα ξεκινήσουν την εξέταση του κειμένου στα τέλη του Μαΐου. Θα είναι η έναρξη μιας μακράς κοινοβουλευτικής διαδικασίας που είναι πιθανόν να διαρκέσει και δύο χρόνια μέχρι την υιοθέτηση κάποιου νόμου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT