Αμερικανικές εκλογές: Προβάδισμα Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές: Προβάδισμα Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα 4 μονάδων έναντι του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα 4 μονάδων έναντι του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του προκατόχου του, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προετοιμάζεται για την έναρξη της πρώτης από τις τέσσερις επερχόμενες ποινικές δίκες.

Περίπου το 41% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, έναντι 37% που επέλεξε τον Τραμπ. Η έρευνα έχει περιθώριο λάθους 4 ποσοστιαίων μονάδων για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Μάρτιο, η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους ήταν στη μία μονάδα.

Περίπου το 22% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι δεν έχουν επιλέξει υποψήφιο, ότι προσανατολίζονται σε επιλογές τρίτων ή ότι ενδέχεται να μην ψηφίσουν καθόλου.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Μάρτιο έδειξε ότι το 16% των ερωτηθέντων θα επέλεγε τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, έναν ακτιβιστή κατά των εμβολίων που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Η δημοσκόπηση του Απριλίου δεν κατέγραφε το ποσοστό υποστήριξης του Κένεντι μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο του Μανχάταν στις 15 Απριλίου για την έναρξη της πρώτης από τις τέσσερις εκκρεμείς ποινικές δίκες.

Η δίκη στο Μανχάταν αφορά τις κατηγορίες ότι ο Τραμπ συγκάλυψε μια πληρωμή σε μια ηθοποιό ταινιών πορνό πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 με αντάλλαγμα τη σιωπή της για μια φερόμενη σεξουαλική επαφή που είχε με τον μεγιστάνα.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί τις κατηγορίες σοβαρές. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος.

Οι άλλες δίκες αφορούν σε κατηγορίες για το ότι ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 ή ότι χειρίστηκε λανθασμένα ευαίσθητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από την προεδρία το 2021. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος σε όλες τις κατηγορίες.

Για τον Μπάιντεν εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του –είναι 81 ετών– και υπάρχουν έντονες επικρίσεις από ένα κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος για την υποστήριξή του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Η δημοσκόπηση, πάντως, έδειξε ότι αναμένεται να είναι μια στενή κούρσα.

Ο Τραμπ προηγούνταν μεταξύ των ερωτηθέντων χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ ο Μπάιντεν προηγούνταν μεταξύ εκείνων που είχαν πτυχίο.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos περιελάμβανε απαντήσεις από 833 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που ερωτήθηκαν διαδικτυακά σε εθνικό επίπεδο. Είχε περιθώριο σφάλματος περίπου 4% για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή