Παιδιά με δυσφορία φύλου

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα χορηγεί με περιορισμούς φάρμακα για την αναστολή ανάπτυξης – Αλλαγή πολιτικής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική υγειονομική υπηρεσία της Αγγλίας ξεκίνησε να εφαρμόζει περιορισμό στα φαρμακευτικά σκευάσματα που προορίζονται για παιδιά που επιθυμούν να αλλάξουν το φύλο τους και καθίσταται η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη που περιορίζει τα εν λόγω φάρμακα εξαιτίας των ελλιπών γνώσεων σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειές τους.

Αυτή η αλλαγή προκύπτει ύστερα από μια τετραετή έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και της οποίας ηγήθηκε η παιδίατρος δρ Χίλαρι Κας. «Για τους περισσότερους νέους και παιδιά, το “μονοπάτι” των χημικών φαρμάκων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούν τη δυσφορία που νιώθουν με το φύλο τους», αναφέρει η δρ Κας στον επίλογο της έρευνας. Σε ξεχωριστό κείμενο που δημοσίευσε την ίδια ημέρα σε βρετανικό επιστημονικό περιοδικό, η δρ Κας εξηγεί πως οι αποδείξεις για το κατά πόσο τα φάρμακα αυτά είναι ωφέλιμα «έχουν βασιστεί σε ασταθή θεμέλια».

Τι δείχνει η έρευνα

Το βρετανικό σύστημα υγείας δεν θα χορηγεί πλέον φάρμακα που αναστέλλουν την ανάπτυξη, εκτός από ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές έρευνες. Η έρευνα προτείνει αντ’ αυτού ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, οι οποίες προκαλούν μόνιμες αλλαγές στο σώμα, να συνταγογραφούνται με «τρομερή προσοχή» σε παιδιά.

Η κίνηση της Βρετανίας σηματοδοτεί μια γενικότερη αλλαγή στη στάση των χωρών της Βόρειας Ευρώπης όσον αφορά τη χορήγηση τέτοιων σκευασμάτων. Οι υγειονομικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια πρωτόγνωρη αύξηση στη ζήτησή τους από ανηλίκους. Το 2020, το υπουργείο Υγείας της Φινλανδίας περιόρισε τη χρήση των σκευασμάτων προωθώντας την ψυχοθεραπεία ως τον αρχικό τρόπο αντιμετώπισης της δυσφορίας φύλου στις νεαρές ηλικίες. Δύο χρόνια αργότερα, η Σουηδία περιόρισε τη θεραπεία με ορμόνες μόνο για «έκτακτες περιπτώσεις».

Πολλές ομάδες υποστήριξης διεμφυλικών ανά την Ευρώπη έχουν καταγγείλει τις αλλαγές, λέγοντας πως παραβιάζουν τα πολιτικά δικαιώματα των παιδιών και επιβαρύνουν τα ήδη «τεντωμένα» συστήματα υγείας. Χαρακτηριστικά, στην Αγγλία περίπου 5.800 παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής για να λάβουν θεραπείες που σχετίζονται με το φύλο τους.

Πάντως, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μια πολύ πιο αυστηρή στάση απέναντι στο ζήτημα. Το 2020, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας πέρασε ένα νόμο που απαγορεύει την αλλαγή του φύλου σε επίσημα έγγραφα. Η Ρωσία απαγόρευσε πέρυσι την αλλαγή φύλου υπό οποιαδήποτε συνθήκη, καθώς και τη φαρμακευτική θεραπεία κάθε είδους. Ενας Ρώσος βουλευτής περιέγραψε μάλιστα τη φυλομετάβαση ως «το μονοπάτι προς την παρακμή του έθνους». Μόλις τη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας μια ανάλογη ρητορική, το Βατικανό καταδίκασε την αλλαγή φύλου ως «επικίνδυνη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή