Από το TikTok στην Downing Street – Πώς ένα παπούτσι 75 ετών κατέκτησε τον κόσμο

Από το TikTok στην Downing Street – Πώς ένα παπούτσι 75 ετών κατέκτησε τον κόσμο

Συγγνώμη ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός από την «κοινότητα των Samba», επειδή φόρεσε τα δημοφιλή παπούτσια της Adidas και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «κατέστρεψε το πιο cool αθλητικό της χρονιάς»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγγνώμη ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, από την «κοινότητα των Samba». Το ατόπημά του; Φόρεσε τα δημοφιλή παπούτσια της Adidas και, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, «κατέστρεψε το πιο cool αθλητικό της χρονιάς».

Τα Sambas, που έχουν τις ρίζες τους σε ένα σχέδιο του Γερμανού ιδρυτή της Adidas, Adi Dassler, από το 1949, είναι πραγματικά μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της μόδας τον τελευταίο χρόνο.

Είναι τα αγαπημένα διασημοτήτων όπως ο Harry Styles, η Kendall Jenner, η Bella Hadid και η Rihanna, βρίσκονται παντού στους λογαριασμούς των influencers στο Instagram και το TikTok και τα φορούν οι πάντες: Από τους εφήβους στην αυλή του σχολείου έως τους μπαμπάδες τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα Sambas είναι σήμερα ό,τι ήταν τα All Star της Converse τη δεκαετία του 2000.

Πώς κατάφερε, όμως, ένα σχέδιο 75 ετών να κατακτήσει τον κόσμο; Το κλασικό ντιζάιν με τις τρεις ρίγες και τη στρογγυλή μύτη καθιστά τα Sambas ευκολοφόρετα, ενώ η τιμή τους είναι κάθε άλλο παρά απαγορευτική, για τα δεδομένα ενός «it» παπουτσιού.

Για πολλούς, ήταν η συνεργασία του brand με τη σχεδιάστρια ανδρικών ρούχων Grace Wales Bonner, το 2020, που εκτόξευσε τα Sambas. Οι πωλήσεις τους εκτινάχθηκαν το 2022 και σύμφωνα με την πλατφόρμα αγορών Lyst, οι αναζητήσεις για τα παπούτσια αυτά αυξήθηκαν κατά 350% τη χρονιά εκείνη, αφότου έγιναν viral στα social media.

Hταν μια τουλάχιστον ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την Adidas, η οποία αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες αφότου αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της με τον Ye, λόγω των αντισημιτικών σχολίων του, με αποτέλεσμα να βρεθεί με απούλητο εμπορεύματα Yeezy αξίας άνω του 1,3 δισ. δολαρίων στις αποθήκες της.

Υστερα από όλα αυτά, οι ειδικοί της μόδας εύλογα αναρωτιούνται εάν η μόδα των Sambas πέρασε, τώρα που τα περιζήτητα παπούτσια έφτασαν να φοριούνται από πολιτικούς. Aλλωστε, η ιστορία της μόδας είναι γεμάτη με παραδείγματα προϊόντων –βλέπε τη ζώνη της Gucci με το διπλό G ή τα μαντίλια Burberry– που «καταστράφηκαν» από την υπερβολική έκθεση.

Oμως, ο Σούνακ δεν είναι ούτε ο πρώτος αλλά ούτε ο τελευταίος πολιτικός που χρησιμοποιεί τα sneakers του για να δείξει στους ψηφοφόρους του ότι είναι ένας από αυτούς. Ο Joe Biden φορά αθλητικά Hokas, ο Barrack Obama Stan Smith και ο Donald Trump πουλά χρυσά αθλητικά Never Surrender για 399 δολάρια.

Κατά κανόνα, πάντως, όταν ένα brand συνδέεται με έναν διεθνή ηγέτη ή μια πρώτη κυρία, οι πωλήσεις του αυξάνονται, αντί να μειώνονται.

Πηγή: Money Review

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή