Πομπηία: Στο «φως» αρχαία αίθουσα με τοιχογραφίες για τον Τρωικό Πόλεμο

Πομπηία: Στο «φως» αρχαία αίθουσα με τοιχογραφίες για τον Τρωικό Πόλεμο

Μια νέα αίθουσα μήκους 15 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων με τοιχογραφίες, στις οποίες διακρίνονται η Ωραία Ελένη, ο Πάρις, η Κασσάνδρα και ο Απόλλωνας, έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα αίθουσα μήκους 15 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων, με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τον Τρωϊκό Πόλεμο, έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πομπηία.

Πρόκειται για τοιχογραφίες στις οποίες διακρίνονται η Ωραία Ελένη, ο Πάρης, η Κασσάνδρα και ο Απόλλωνας, με ευρύτερη αναφορά στον ηρωισμό, αλλά και στην δύναμη της μοίρας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι τοιχογραφίες είναι από τις ωραιότερες που έχουν βρεθεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Η αίθουσα φαίνεται πως ανήκε σε εύπορη οικογένεια και στον χώρο αυτό, οι οικοδεσπότες έτρωγαν και συνομιλούσαν με τους φιλοξενουμένους τους.

Πομπηία: Στο «φως» αρχαία αίθουσα με τοιχογραφίες για τον Τρωικό Πόλεμο-1
Parco Archeoligico di Pompei

Βρίσκεται δίπλα σε εσωτερική αυλή και σε μια εσωτερική σκάλα, στην οποία υπάρχει σχέδιο με κάρβουνο, στο οποίο απεικονίζονται δύο μονομάχοι και ένας φαλλός.

Πομπηία: Στο «φως» αρχαία αίθουσα με τοιχογραφίες για τον Τρωικό Πόλεμο-2
Parco Archeologico Di Pompei

«Την νύχτα, με αναμμένα τα λυχνάρια, οι μυθικές φιγούρες των τοιχογραφιών θα έμοιαζαν σίγουρα να κινουνται», εξηγούν οι αρχαιολόγοι.

«Η Πομπηία είναι ένας θησαυρός που μας αφήνει πάντα άναυδους. Συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε φορά που τον ανοίγουμε και είμαι ευτυχής που στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό αυξήσαμε τα κονδύλια, ώστε να μπορέσουν να γίνουν νέες ανασκαφές», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Πομπηία: Στο «φως» αρχαία αίθουσα με τοιχογραφίες για τον Τρωικό Πόλεμο-3
Πηγή: Pompeiisites.org

Επισημαίνεται πως το ένα τρίτο της αρχαίας πόλης δεν έχει καθαριστεί ακόμα από τα κατάλοιπα της ηφαιστειακής έκρηξης του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.

Πομπηία: Στο «φως» αρχαία αίθουσα με τοιχογραφίες για τον Τρωικό Πόλεμο-4
Parco Archeologico Di Pompei

Η τρέχουσα ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε πριν από 12 μήνες, υπογραμμίζει τη σημασία της Πομπηίας ως της πλέον πολύτιμης πηγής γνώσης για την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Πομπηία: Στο «φως» αρχαία αίθουσα με τοιχογραφίες για τον Τρωικό Πόλεμο-5
Πηγή: Pompeiisites.org

Ανάμεσα στα θέματα που περιλαμβάνουν οι τοιχογραφίες, ξεχωρίζει αυτό με τον θεό Απόλλωνα ο οποίος φαίνεται να προσπαθεί να αποπλανήσει την ιέρεια Κασσάνδρα, καθώς και η συνάντηση του Πάρη με την Ωραία Ελένη.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT