Γάζα: Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Μπλίνκεν για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια»

Γάζα: Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Μπλίνκεν για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια» και στη στρατηγική σημασία των ΗΠΑ με την Κύπρο, αναφέρεται επιστολή Αμερικανών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, προς τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, καθώς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Η επιστολή γράφτηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών Γκρέις Μενγκ, Κρις Πάππας και Μπρεντ Σνάιντερ.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ, στην επιστολή τους οι βουλευτές εκφράζουν την ισχυρή στήριξή τους «στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο της Αμάλθειας, που στοχεύει στην αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα, τονίζοντας ότι «αποτελεί ευκαιρία για μείωση της ανθρωπιστικής κρίσης βραχυπρόθεσμα και διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας μακροπρόθεσμα».

Ειδικότερα, ο διάδρομος της Αμάλθειας «διασφαλίζει τις δικαιολογημένες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του, δεν επιτρέπει στη Χαμάς να αναπληρώσει στρατιωτικές δυνατότητες ή πόρους και παρέχει ανακούφιση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

«Επικροτούμε την κινητοποίησή του στρατού των ΗΠΑ για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος και προτρέπουμε τη μακροπρόθεσμη χρήση αμερικανικών πόρων για τη διατήρηση της συγκεκριμένη διαδρομής», υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

Παράλληλα, αναφέρονται στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κάνοντας λόγο για τον «αξιέπαινο ηγετικό ρόλο του». «Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εταίρος των ΗΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος έχει μια μοναδική ικανότητα να λειτουργεί ως χώρα διευκόλυνσης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών», προσθέτουν.

Σχετικά με τα προσδοκώμενα οφέλη από τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου, οι βουλευτές τονίζουν ότι «η συνεπής παροχή βοήθειας θα είναι βιώσιμη μόνο εάν η Χαμάς συμφωνήσει να απελευθερώσει τους ομήρους». «Η πίεση πρέπει να διατηρηθεί και να αυξηθεί στη Χαμάς, για να απελευθερώσει τους 135 ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι», αναφέρουν.

«Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συνέβαλε σταθερά σε μια ασφαλέστερη και πιο σταθερή Ανατολική Μεσόγειο. Για άλλη μια φορά, η Κύπρος αποδείχθηκε περισσότερο λύση παρά πρόβλημα», δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT