Ισραήλ: Υπέρ της στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων τάχθηκε υπερορθόδοξος υπουργός

Ισραήλ: Υπέρ της στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων τάχθηκε υπερορθόδοξος υπουργός

Παρά τον πόλεμο στη Γάζα, εξακολουθούν να εξαιρούνται από την υποχρέωση στράτευσης περίπου 66.000 Ισραηλινοί ηλικίας 18-26 ετών. «Η υπερορθόδοξη κοινότητα πρέπει να καταλάβει πως πλέον δεν είναι ηθικά δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μοσέ Αρμπέλ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας υπερορθόδοξος υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο Μοσέ Αρμπέλ, έσπασε ένα από τα μεγάλα «ταμπού» των υπερορθόδοξων, όταν δήλωσε σήμερα ότι οι σπουδαστές των ταλμουδικών σχολών δεν μπορούν πλέον να δικαιολογούν «ηθικά» την εξαίρεσή τους από τη στρατιωτική θητεία.

«Η πραγματικότητα (σ.σ. που διαμορφώθηκε) μετά την 7η Οκτωβρίου είναι ότι η υπερορθόδοξη κοινότητα πρέπει να καταλάβει πως πλέον δεν είναι ηθικά δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μοσέ Αρμπέλ.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ, όμως οι υπερορθόδοξοι μπορούν να αποφύγουν τη στράτευση για να αφοσιωθούν στη μελέτη των ιερών κειμένων του ιουδαϊσμού. Την εξαίρεση αυτή καθιέρωσε ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ, το 1948. Την εποχή εκείνη το μέτρο αφορούσε μόνο 400 νέους, όμως σήμερα εξαιρούνται από τη στράτευση 66.000 άνδρες ηλικίας 18-26 ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, δεχόμενο πιέσεις από ένα μέρος της κοινωνίας που ζητά οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι να συμμετέχουν στην ασφάλεια της χώρας, ανακοίνωσε ότι η εξαίρεση αυτή καταργείται από την 1η Απριλίου. Εναντίον της απόφασης αυτής έχουν ήδη υπάρξει προσφυγές, την ώρα που πληθαίνουν οι αναταράξεις στους κόλπους της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να ψηφίσει έναν νόμο για να επιβάλει ξανά την εξαίρεση. Το κόμμα Shass του υπουργού Εσωτερικών και το κόμμα «Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά» είναι οι κυριότεροι σύμμαχοι του Νετανιάχου και μια αποχώρησή τους θα οδηγούσε στην πτώση της κυβέρνησης.

Πολλές χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι, που αντιτίθενται πλήρως στη στρατιωτική θητεία, ακόμη και για αυτούς που δεν σπουδάζουν σε ταλμουδικές σχολές, διαδήλωσαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον υπερορθόδοξο ιστότοπο Kikar Hashabat, τα δύο κόμματα διαπραγματεύονται με το Λικούντ του Νετανιάχου για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, με βάση τον οποίο το 25% των νέων υπερορθόδοξων θα υπηρετήσει στον στρατό την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT