Ζαπορίζια: «Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος»

Ζαπορίζια: «Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος»

«Είναι υψίστης σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι απερίσκεπτες επιθέσεις δεν σηματοδοτούν τη δημιουργία ενός νέου και εξαιρετικά επικίνδυνου μετώπου», ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, «αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος», προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ, ο Γκρόσι τόνισε πως «είναι υψίστης σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι απερίσκεπτες επιθέσεις δεν σηματοδοτούν τη δημιουργία ενός νέου και εξαιρετικά επικίνδυνου μετώπου».

«Συνεδριάζουμε σήμερα και θα απευθυνθώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, επειδή είναι υψίστης σημασίας να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι απερίσκεπτες επιθέσεις δεν σηματοδοτούν τη δημιουργία ενός νέου και εξαιρετικά επικίνδυνου μετώπου στον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού «πρέπει να σταματήσουν», αποφεύγοντας, ωστόσο, να επιρρίψει ευθύνες σε κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Κάλεσε δε το Δ.Σ. να υποστηρίξει «ομόφωνα τον ρόλο του ΔΟΑΕ στην εποπτεία» των αρχών, που αποσκοπούν στην αποτροπή ατυχήματος στο εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής επιθέσεων σε αυτό.

Σημειώνεται πως η επιδρομή με drones την Κυριακή, κατά την οποία επλήγη κτίριο που στεγάζει έναν από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, χαρακτηρίστηκε ως η πιο επικίνδυνη εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται κατ’ επανάληψη για πλήγματα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Και οι δύο πλευρές ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ μετά την επίθεση της Κυριακής.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT