Κατασκοπευτικό θρίλερ με άρωμα Μόσχας

Κατασκοπευτικό θρίλερ με άρωμα Μόσχας

Σύλληψη ενός πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών της Αυστρίας που παρείχε πληροφορίες σε Ρώσους πράκτορες

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κατασκοπευτικό σκάνδαλο στην πρόσφατη ιστορία της βρίσκεται πλέον η Αυστρία ύστερα από τη σύλληψη ενός πρώην μέλους των μυστικών υπηρεσιών της που παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σε Ρώσους πράκτορες.

Οι Αρχές της χώρας συνέλαβαν στις 29 Μαρτίου τον Εγκίστο Οτ, εκτελώντας ένταλμα σύλληψης έκτασης 86 σελίδων, που έφερε στη δημοσιότητα το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. Μεταξύ άλλων, ο Οτ κατηγορείται πως παρέδωσε τα τηλεφωνικά στοιχεία υψηλόβαθμων Αυστριακών αξιωματούχων στις ρωσικές υπηρεσίες και πως έπαιξε κομβικό ρόλο στη διάρρηξη του σπιτιού του γνωστού δημοσιογράφου Κρίστο Γκρόζεφ. Ο Γκρόζεφ, ο οποίος είναι βουλγαρικής καταγωγής κάτοικος Βιέννης, έχει πολλές φορές «μπει στο μάτι» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών καθώς η ερευνητική δημοσιογραφία του επικεντρώνεται εδώ και χρόνια στις δράσεις τους εντός και εκτός Ρωσίας. Υστερα από τη διάρρηξη ο Γκρόζεφ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βιέννη μια και οι Αρχές τον πληροφόρησαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να του εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Οι κατηγορίες δεν σταματούν εκεί· ο Οτ είναι ακόμη ύποπτος για την παράδοση «ευαίσθητων» κρατικών πληροφοριών στον Γιαν Μάρσαλεκ, έναν Αυστριακό φυγά, που κατηγορείται για απάτη μετά την κατάρρευση της βραχύβιας γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard το 2020, στην οποία εργαζόταν ως επιχειρησιακός διευθυντής. Το εκτενές ένταλμα εις βάρος του Οτ επικαλείται μηνύματα μεταξύ του ιδίου και του Μάρσαλεκ, ο οποίος συνδέεται πλέον ευθέως με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB και πιθανολογείται ότι κρύβεται στη Ρωσία. Οι αυστριακές αρχές πιστεύουν, μάλιστα, πως οι πρώτες του επαφές με τους Ρώσους ξεκίνησαν τουλάχιστον μία δεκαετία πριν.

Ο Οτ, που ξεκίνησε ως αστυνομικός, υπήρξε απεσταλμένος των αυστριακών μυστικών υπηρεσιών στην Τουρκία και στην Ιταλία από το 2001 έως το 2012, προτού επιστρέψει στην Αυστρία όπου επιφορτίστηκε με την εκπαίδευση πρακτόρων. Το 2017 απολύθηκε από την ανενεργή πλέον εθνική υπηρεσία πληροφοριών (BVT) αφού προέκυψαν φήμες πως κατασκοπεύει για λογαριασμό της Ρωσίας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2021, συνελήφθη τελικώς από τις Αρχές της χώρας και διατάχθηκε βαθύτερη έρευνα σχετικά με τις φημολογούμενες σχέσεις του με τη Ρωσία. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωσή του λόγω ελλιπών στοιχείων.

Σε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, ως μέλος της BVT ο Οτ υπηρέτησε υπό τις διαταγές του Μάρτιν Βάις, πρώην διοικητή των επιχειρήσεων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Το τρέχον κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Οτ και ο Βάις ήταν «στενοί φίλοι» και ότι ο τελευταίος ξεκίνησε να εργάζεται στη Wirecard αφότου εγκατέλειψε την υπηρεσία το 2018. Από εκεί λειτουργούσε ως «σύνδεσμος» μεταφέροντας εντολές από τον Μάρσαλεκ και τους Ρώσους προς τον Οτ.

Ο Εγκίστο Οτ κατηγορείται πως παρέδωσε τα τηλεφωνικά στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις ρωσικές υπηρεσίες.

Ο κατηγορούμενος φαίνεται πως κατάφερε να αποκτήσει τα κινητά τηλέφωνα υψηλόβαθμων δημοσίων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην προσωπάρχη του υπουργείου Εσωτερικών, όταν το τμήμα τεχνικής υποστήριξης του BVT IT ανέλαβε να τα επισκευάσει αφού είχαν πέσει στον Δούναβη, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με βάρκα.

Ενώ οι ισχυρισμοί ότι ο Οτ αναζητούσε πληροφορίες για τη Ρωσία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2017, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρείχαν πρόσφατα στην Αυστρία σημαντικές νέες πληροφορίες. Πέντε Βούλγαροι πολίτες που φέρεται να εργάζονταν ως μέρος ενός δικτύου με τον Μάρσαλεκ συνελήφθησαν πέρυσι στη Βρετανία και άλλος ένας τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, τα μηνύματα συνομιλίας μεταξύ του Μάρσαλεκ και ενός από τους υπόπτους σε εκείνη την υπόθεση, του Ορλιν Ρούσλεφ, τα οποία κατασχέθηκαν από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, MI5, δείχνουν ότι ο ίδιος και Αυστριακοί βοηθοί του είχαν προχωρήσει και σε άλλες επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, ο Οτ βρίσκεται κρατούμενος και αναμένεται απόφαση για το εάν θα του αποδοθούν επίσημες κατηγορίες, διαδικασία που αναμένεται να χρειαστεί αρκετό χρόνο. Πάντως, η υπόθεση έχει μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα των ντόπιων εφημερίδων και έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Πριν από λίγες ημέρες το κόμμα των Πρασίνων, που ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το δεξιό OPV, κατηγόρησε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) πως αποτελεί «προέκταση του βραχίονα της Ρωσίας» στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι το FPO έχει υιοθετήσει μια φιλορωσική στάση και αντιτίθεται στις κυρώσεις της Ε.Ε. που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Υπό την ηγεσία του προηγούμενου ηγέτη του, είχε επίσης συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο ο επικεφαλής του κόμματος και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, αρνείται ότι είναι φιλορώσος και ισχυρίζεται πως το κόμμα του υπερασπίζεται την ουδετερότητα της Αυστρίας. Το FPO αρνείται όλους τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του με τον Μάρσαλεκ.

Το FPO στις δημοσκοπήσεις προηγείται, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν μέσα στο 2024, λίγο μετά τις ευρωεκλογές, κεφαλαιοποιώντας τις ανησυχίες που προκαλούν το μεταναστευτικό και θέματα όπως ο πληθωρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή