Ο. Τζ. Σίμπσον: Τα χρόνια της δόξας και η «δίκη του αιώνα»

Ο. Τζ. Σίμπσον: Τα χρόνια της δόξας και η «δίκη του αιώνα»

«Εφυγε» ο άνθρωπος που δίχασε την Αμερική. Aθωώθηκε για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και του συντρόφου της σε ιστορική δίκη το 1995

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε χθες από καρκίνο ο θρύλος του αμερικανικού φούτμπολ Ο. Τζ. Σίμπσον, ο οποίος είχε αθωωθεί για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και του συντρόφου της σε ιστορική δίκη το 1995.

Ο Ο.Τζ., όπως ήταν πανδήμως γνωστός, παρότι αθωώθηκε από την ποινική δικαιοσύνη, καταδικάσθηκε από αστικό δικαστήριο το 1997 κατόπιν αγωγής των οικογενειών των θυμάτων και υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις 33 εκατ. δολαρίων. Ο Σίμπσον κατέβαλε μικρό μόλις μέρος της αποζημίωσης και μετακόμισε στη Φλόριντα, όπου προσπάθησε να ζήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το 2006 πούλησε τα δικαιώματα έκδοσης αυτοβιογραφίας του με τον προκλητικό τίτλο «Αν το έκανα», προσφέροντας «υποθετική» περιγραφή των δολοφονιών, τις οποίες πάντα αρνείτο ότι διέπραξε.

Το 2007, συνελήφθη σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Λας Βέγκας, όπου είχε εισβάλει μαζί με συνεργούς του προκειμένου να ανακτήσει αναμνηστικά αντικείμενα. Μετά τη σύλληψή του, ισχυρίσθηκε ότι τα αναμνηστικά είχαν κλαπεί από το σπίτι του. Οι ένορκοι της δίκης του τον καταδίκασαν, ωστόσο, σε κάθειρξη εννέα ετών το 2008. Αποφυλακίσθηκε το 2017.

Αθλητική καριέρα

Η αθλητική σταδιοδρομία του ξεκίνησε στο γήπεδο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, προτού συνεχίσει στην επαγγελματική κατηγορία, όπου αναδείχθηκε στον καλύτερο παίκτη της γενιάς του.

Εμφανίστηκε σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και διαφημίσεις, ενώ υπήρξε δημοφιλής σχολιαστής αθλητικών διοργανώσεων για εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Παρά τη φαινομενικά μαγική ζωή, ο Σίμπσον βρισκόταν σχεδόν πάντα κοντά σε τραγωδίες, όπως με τον πνιγμό σε πισίνα της κόρης του σε βρεφική ηλικία, καθώς και με το διαζύγιό του από την εφηβική του αγάπη. Ο ταραγμένος γάμος του με ευειδή σερβιτόρα στο Λος Αντζελες στιγματίσθηκε από επανειλημμένες κλήσεις της συζύγου του προς την αστυνομία, για να καταγγείλει σωματική βία, αλλά και τις κρίσεις ζηλοτυπίας του.

Παρότι η κακοποίηση αυτή είχε καταγραφεί από τις Αρχές, η αστυνομία απέφυγε να αναλάβει δράση. Την Πρωτοχρονιά του 1989, αστυνομικοί εντόπισαν τη σύζυγο του Σίμπσον ημίγυμνη και μωλωπισμένη σε όλο το σώμα στον κήπο της έπαυλης στο αριστοκρατικό προάστιο Μπρέντγουντ του Λος Αντζελες.

Το ζευγάρι χώρισε το 1992, αλλά οι αντιπαραθέσεις συνεχίσθηκαν. Τον Ιούνιο του 1994, η 35χρονη Νικόλ Σίμπσον και ο σύντροφός της, Ρον Γκόλντμαν, βρέθηκαν νεκροί, με τη Νικόλ να έχει σχεδόν αποκεφαλισθεί από τα βίαια πλήγματα του μαχαιριού.

Πέντε ημέρες μετά την κηδεία της Νικόλ, στην οποία παρέστη, ο Σίμπσον κατηγορήθηκε για τις δολοφονίες. Αντί να παραδοθεί, όπως είχε υποσχεθεί στην αστυνομία, ο Σίμπσον μπήκε σε αυτοκίνητο και ενεπλάκη σε πρωτοφανές κυνηγητό, με δεκάδες περιπολικά και τηλεοπτικά ελικόπτερα να παρακολουθούν την πορεία του για πολλές ώρες.

Η ανικανότητα της εισαγγελίας, που επέλεξε να βασίσει τις κατηγορίες στην κατάθεση ρατσιστή αστυνομικού, οδήγησε στην αθώωση του Σίμπσον χάρη εν μέρει και στην υπερασπιστική ομάδα του.

Η υπόθεση Σίμπσον υπήρξε πολύ περισσότερο από ένα δικαστικό θρίλερ, με το αμερικανικό έθνος να διχάζεται ως προς την αθωότητα ή την ενοχή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή