Ισπανία και Ιρλανδία σχεδιάζουν από κοινού αναγνώριση «κράτους της Παλαιστίνης»

Ισπανία και Ιρλανδία σχεδιάζουν από κοινού αναγνώριση «κράτους της Παλαιστίνης»

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στο Δουβλίνο την Παρασκευή, είναι ο πρώτος ξένος πρωθυπουργός που θα συναντήσει ο Σάιμον Χάρις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αυτή την εβδομάδα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του σήμερα, Παρασκευή, για να συζητήσουν κοινό σχέδιο για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως εθνικού κράτους.

Επί τάπητος θα τεθούν και κοινές προσπάθειές τους να υποχρεώσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να αξιολογήσει τη δέσμευση του Ισραήλ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της εμπορικής συμφωνίας μαζί του.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στο Δουβλίνο σήμερα, Παρασκευή, είναι ο πρώτος ξένος πρωθυπουργός που θα συναντήσει ο Σάιμον Χάρις μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του αυτή την εβδομάδα.

Τα πιο φιλοπαλαιστινιακά κράτη της Ε.Ε.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν αναδειχθεί ως τα πιο φιλοπαλαιστινιακά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Χάρις δήλωσε ότι κατέστησε σαφή τη θέση της Ιρλανδίας για άμεση κατάπαυση πυρός, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επανέλαβε επίσης το επίσημο αίτημα που είχε υποβάλει μαζί με την Ισπανία πριν από δύο μήνες, να επανεξεταστεί η συμφωνία σύνδεσης Ισραήλ-Ε.Ε.

«Εκτιμώ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να χρησιμοποιήσει όλους τους μοχλούς που έχει στη διάθεσή της [για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό]», δήλωσε ο Χάρις.

Τα σχόλιά του ήρθαν έπειτα από έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από το Ισραήλ επειδή δεν αναφέρθηκε στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα κατά την πρώτη του ομιλία στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο.

Ο Χάρις –ο οποίος ορκίστηκε την Τρίτη– έκανε λόγο για «ασυγχώρητες τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», καθώς και για «δυσανάλογη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ομως το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, τον επέκρινε επειδή παρέλειψε να αναφερθεί στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Βραβεία στην τρομοκρατία»

Σχολίασε επίσης ότι η Ιρλανδία «σχεδιάζει να απονείμει πρόσθετα βραβεία στην τρομοκρατία» παρεμβαίνοντας στην υπόθεση που έχει φέρει η Νότια Αφρική στο διεθνές δικαστήριο, όπου το Ισραήλ κατηγορείται ότι διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα, και «με την πιθανή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον».

«Μετά τη χειρότερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα … υπάρχουν εκείνοι στην Ιρλανδία που επιμένουν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία έστειλαν επιστολή στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας να επανεξεταστεί «επειγόντως» κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

«Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης»

Χθες, Πέμπτη, ο Χάρις δήλωσε ότι ο Σάντσεθ είναι ευπρόσδεκτος στο Δουβλίνο. «Θα είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που θα καλωσορίσω στα κυβερνητικά κτίρια και ανυπομονώ να συζητήσω με τον Πέδρο το ζήτημα της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης και ευρύτερα θέματα», δήλωσε.

Ο Χάρις δήλωσε ότι η Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «θα συζητηθούν και θα εξεταστούν τα ζητήματα» σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή