Η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να «καλύψει όλες τις ανάγκες ασφαλείας του» εν μέσω φόβων επίθεσης από το Ιράν

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία, η Γερμανία και η Βρετανία κάλεσαν χθες, Πέμπτη, τις χώρες της Μέσης Ανατολής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να «καλύψει όλες τις ανάγκες ασφαλείας του» εν μέσω φόβων επίθεσης από το Ιράν.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, ένας από τους δύο δυτικούς αερομεταφορείς που πετούν προς την Τεχεράνη, παρέτεινε την αναστολή των πτήσεών της προς την ιρανική πρωτεύουσα. Η Ρωσία προειδοποίησε κατά των ταξιδιών στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στο κτίριο της πρεσβείας του στη Δαμασκό. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο κορυφαίου Ιρανού στρατηγού και άλλων έξι Ιρανών στρατιωτικών, ενώ αύξησε την ένταση στην περιοχή, που ήταν ήδη τεταμένη λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», λέγοντας ότι η αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία ισοδυναμεί με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι

Η «επιτακτική ανάγκη για το Ιράν να τιμωρήσει αυτό το καθεστώς απατεώνων» θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει το χτύπημα και είχε προσαγάγει τους δράστες στη δικαιοσύνη, δήλωσε την Πέμπτη η αποστολή της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Εθνη.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά κάνει προετοιμασίες ασφαλείας και αλλού.

«Οποιος μας κάνει κακό, θα του κάνουμε και εμείς κακό. Είμαστε προετοιμασμένοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», δήλωσε έπειτα από επίσκεψη σε αεροπορική βάση.

Το Ιράν έχει διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ με τρόπο που θα στοχεύει στην αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης και ότι δεν θα ενεργήσει βιαστικά, ανέφεραν ιρανικές πηγές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, όπως ανέφερε το γραφείο του Γκαλάντ.

Εξάπλωση σύγκρουσης

Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα με επιθέσεις από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους διεξάγοντας επιθέσεις από τον Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ.

Η Τεχεράνη έχει αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δηλώνει την υποστήριξή της στους συμμάχους της.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τον Ιρανό ομόλογό της Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν να ζητήσει «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ενημέρωσε τους πολίτες ότι δεν πρέπει να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή, ιδίως στο Ισραήλ, στον Λίβανο και στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό για όλους να διατηρήσουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην οδηγηθούμε σε πλήρη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, η οποία δεν “λάμπει” από σταθερότητα και προβλεψιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Πιθανότητα λάθους

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι κατέστησε σαφές στον Αμιραμπντολαχιάν ότι το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη σύγκρουση.

«Ανησυχώ βαθιά για το ενδεχόμενο να υπάρξει λάθος υπολογισμός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία», ανέφερε ο Κάμερον στο X.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, «για να καταστήσει σαφές ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι οι χώρες θα πρέπει να παροτρύνουν το Ιράν να μην κλιμακώσει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει «σημαντική επίθεση στο Ισραήλ» και πως είπε στον Νετανιάχου ότι «η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ατσάλινη».

Οι ΗΠΑ περιμένουν επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία όμως δεν θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να παρασύρει την Ουάσιγκτον σε πόλεμο, δήλωσε αργά την Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι κατέστρεψε βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από μια περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χούθι. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε αμερικανικά, συμμαχικά ή εμπορικά πλοία.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην ομάδα του ΟΠΕΚ και οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κοντά σε υψηλά έξι μηνών την Πέμπτη.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή