ΗΠΑ: «Υπάρχουν ήδη συνθήκες λιμού» σε τμήματα της Γάζας

ΗΠΑ: «Υπάρχουν ήδη συνθήκες λιμού» σε τμήματα της Γάζας

Κατάσταση λιμού θεωρείται πως υφίσταται όταν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού πλήττεται από ακραίες ελλείψεις τροφίμων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής της Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) πιστεύει ότι ήδη υπάρχουν συνθήκες λιμού σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ακρόασή της από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου την Τετάρτη, η Σαμάνθα Πάουερ ρωτήθηκε αν η εκτίμηση αυτή ισχύει ιδιαιτέρως για το βόρειο τμήμα του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θυλάκου. Η απάντηση που έδωσε ήταν «ναι».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η θετική αυτή απάντηση καθιστά την Πάουερ την πρώτη εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης που επιβεβαίωσε δημοσίως την εκτίμηση αυτή.

Κατάσταση λιμού θεωρείται πως υφίσταται όταν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού πλήττεται από ακραίες ελλείψεις τροφίμων. Επιπροσθέτως τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.

Αν και η κήρυξη λιμού δεν πυροδοτεί επίσημη διεθνή απάντηση, θεωρείται ως η υψηλότερη ένδειξη συναγερμού για επικείμενο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Προηγουμένως κατά την ακρόασή της, η Πάουερ ρωτήθηκε για πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης από τις αρχές Απριλίου ότι η USAID κοινοποίησε προειδοποίηση ως προς αυτό σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η Πάουερ εξήγησε, κατά την ακρόασή της, ότι η προειδοποίηση αυτή στηρίχθηκε στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Σταδίου Ασφαλείας Τροφίμων» (IPC).

Η πρωτοβουλία IPC έχει ένα σύστημα πολλών σταδίων για να εκτιμά πόσοι άνθρωποι πλήττονται από πείνα και σε ποιο βαθμό, και χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δεδομένα της IPC από τις 18 Μαρτίου, ήδη τότε επίκειτο λιμός. Αναμενόταν να εμφανιστεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανάμεσα στα μέσα Μαρτίου και τον Μάιο. «Πιστεύουμε ότι η αποτίμηση αυτή είναι αξιόπιστη», σημείωσε η Πάουερ.

Η επικεφαλής της USAID υπογράμμισε επίσης ότι οι τρέχουσες παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αρκετές «για να αποτρέψουν τον λιμό που απειλεί τον Νότο και τις συνθήκες που ήδη οδηγούν σε αυξημένους θανάτους παιδιών στον Βορρά» του παλαιστινιακού θυλάκου.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από τη συντονισμένη, άνευ προηγουμένου, επιθέση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, η οποία στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Εκτοτε, το Ισραήλ διεξάγει μαζική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ένας από τους δηλωμένους στόχους του είναι να «καταστρέψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται εκεί στην εξουσία.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις διεθνώς για τον βαρύ απολογισμό νεκρών μεταξύ των αμάχων και την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το dpa.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT