Το νέο όπλο του βρετανικού στρατού που… σβήνει τα φώτα στον εχθρό

Το νέο όπλο του βρετανικού στρατού που… σβήνει τα φώτα στον εχθρό

Από τη «Συμμορία των Εντεκα» στην εφαρμογή επί του πεδίου το εργαλείο παρεμβολής στην ηλεκτροδότηση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες που συνεργάζονται με τον βρετανικό στρατό έχουν αναπτύξει ένα όπλο το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνο στην ταινία «Η Συμμορία των Εντεκα» με τον Τζορτζ Κλούνι: Μια συσκευή που με τρόπο «μαγικό» εξουδετερώνει εχθρικά ντρόουν μέσω ραδιοκυμάτων.

Στη διάσημη ταινία του Χόλιγουντ, οι απατεώνες που πρωταγωνιστούσαν διέθεταν και χρησιμοποιούσαν μια πρωτοποριακή συσκευή που την αποκαλούσαν στα αγγλικά «The Pinch» και τους πρόσφερε μέσω εκπομπής ραδιοσημάτων πρόσβαση σε πολύφερνα χρηματοκιβώτια στο Λας Βέγκας.

Στόχος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων βεβαίως δεν είναι κάποιο χρηματοκιβώτιο… ούτε η διακοπή παροχής ηλεκτρισμού στην αμερικανική πρωτεύουσα του τζόγου. Στόχος τους είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλής από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα γνωστά μας ντρόουν, μέσω βραχυκυκλώματος του συστήματος λειτουργίας ή και επικοινωνίας τους.

Το νέο όπλο του βρετανικού στρατού που… σβήνει τα φώτα στον εχθρό-1
Το… θρυλικό The Pinch από την ταινία Ocean’s Eleven (Η Συμμορία των Εντεκα). (Φωτ.: Πλατφόρμα Χ)

Οι Βρετανοί επιστήμονες στα υψηλής ασφαλείας εργαστήρια στο Πόρτον Ντάουν έχουν λοιπόν αναπτύξει ένα εργαλείο το οποίο, σύμφωνα με την ίδια τη βρετανική κυβέρνηση, έχει ως αντικειμενικό σκοπό να αντιμετωπίζει μη επανδρωμένα συστήματα αέρος και κινούμενα οχήματα πάσης φύσεως. Πρόκειται για αυτό που η βρετανική κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλούν Project Ealing.

Το εργαλείο αυτό αποτελεί όπλο που μεταδίδει ενέργεια υψηλής ισχύος μέσω ραδιοκυμάτων, τοποθετημένο σε όχημα εδάφους, πάντα κατά τα όσα αποκαλύπτει το ίδιο το βρετανικό κράτος.

Την Παρασκευή η εφημερίδα Times του Λονδίνου αποκαλύπτει πως το όπλο αυτό, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να τελειοποιήσει ο βρετανικός στρατός με τους επιστήμονες που απασχολεί, είναι πλέον έτοιμο για δοκιμή.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, οι στρατιώτες του βρετανικού στρατού θα δοκιμάσουν το όπλο αυτό το οποίο είναι σε θέση να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις τάξεις του εχθρού και να εμποδίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις χωρίς καν αυτός να γνωρίζει την αιτία του προβλήματος.

Ουσιαστικά το εργαλείο αυτό αποτελεί κάτι σαν διακόπτη ο οποίος όταν πατηθεί επηρεάζει άμεσα όλες τις συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και τα ντρόουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η συσκευή εξαπολύει έναν έντονο ηλεκτρομαγνητικό παλμό ο οποίος είναι σε θέση να «σβήσει τα φώτα» εντελώς για μια περιορισμένη χρονική περίοδο.

Εκπεφρασμένος στόχος του βρετανικού υπουργείου Αμύνης είναι η παροχή Οπλων Κατευθυνόμενης Ενέργειας, όπως τα αποκαλεί, στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και τα Project Dragonfire, που αφορά στην εκπομπή ακτίνας λέιζερ κατά εχθρικού στόχου στον αέρα με στόχο την καταστροφή του, και το Project Tracey, που συνιστά έτερο όπλο εκπομπής λέιζερ τοποθετούμενο σε πολεμικά πλοία για εφαρμογές αμύνης στον αέρα και στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα όπλα αυτά μπορεί να είναι έτοιμα για εφαρμογή από το 2027, κατά το ίδιο δημοσίευμα.

Πηγή: The Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT