ΗΠΑ: «Ξεπαγώνουν» οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στην Ουκρανία

ΗΠΑ: «Ξεπαγώνουν» οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων συνομιλεί με τον Λευκό Οίκο για την προώθηση της βοήθειας προς την Ουκρανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μήνες καθυστερήσεων, κορυφαίος Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος του σώματος διαπραγματεύεται με τον Λευκό Οίκο για την προώθηση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Το πακέτο αποκλίνει από την αρχική πρόταση για βοήθεια ύψους 95 δισ. δολ. για την εξωτερική ασφάλεια και έχει τροποποιηθεί για να καλύψει αιτήματα των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον έχει βρεθεί σε κλοιό πιέσεων όσον αφορά το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει επανειλημμένα επιπλήξει τους Ρεπουμπλικανούς επειδή εμποδίζουν την έγκριση βοήθειας στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, σκληρά δεξιά μέλη του σώματος παραμένουν σταθερά αντίθετα σε πρόσθετη βοήθεια προς τη χώρα.

«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία», τόνισε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκαλίσι απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους χθες Πέμπτη.

«Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όχι μόνο με τον Λευκό Οίκο, αλλά και με τα μέλη μας», εξήγησε ο ίδιος.

Συνάντηση με τον Τραμπ στη Φλόριντα

Ο Τζόνσον πρόκειται να ταξιδέψει στη Φλόριντα σήμερα Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο.

Ο Τζόνσον φέρεται να διαμορφώνει τη στάση του σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας σε συνεργασία με τον Τραμπ, ο οποίος τον προτρέπει είτε να προσφέρει την υποστήριξή του σε αυτή είτε τουλάχιστον τον αποτρέπει από το να αντιταχθεί ανοιχτά στην έγκριση του πακέτου.

Μέρος της βοήθειας θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή χρημάτων στο Κίεβο με τη μορφή δανείου ή την ανακατεύθυνση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο του νόμου για την ανοικοδόμηση της οικονομικής ευημερίας και των ευκαιριών (Repo) για τους Ουκρανούς – παρέκκλιση από προηγούμενα πακέτα βοήθειας που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Ακόμη και έτσι, όσοι αντιστέκονται στη βοήθεια, όπως η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, είναι απίθανο να επηρεαστούν.

Η Γκριν, η οποία έχει απειλήσει να εισηγηθεί απομάκρυνση του Τζόνσον από την προεδρία, ισχυρίζεται ότι η προώθηση της χρηματοδότησης προς την Ουκρανία ενισχύει τα επιχειρήματά της υπέρ της αντικατάστασής του.

«Ο κόσμος γίνεται πιο επικίνδυνος κόσμος με τη Ρωσία στο Κίεβο», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Ντον Μπέικον, Ρεπουμπλικανός που υποστηρίζει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

«Οπότε πρέπει απλώς να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο για να περάσουμε το νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή