«Χάσμα» μεταξύ νέων ανδρών και νέων γυναικών – Συντηρητικοί οι μεν, φιλελεύθερες οι δε

«Χάσμα» μεταξύ νέων ανδρών και νέων γυναικών – Συντηρητικοί οι μεν, φιλελεύθερες οι δε

Αποκλίνουσες δείχνουν να είναι οι τάσεις μεταξύ των νέων σε ηλικία ανδρών (18-24 ετών) και των γυναικών της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλίνουσες δείχνουν να είναι οι τάσεις μεταξύ των νέων σε ηλικία ανδρών (18-24 ετών) και των γυναικών της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τη σχετική έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία Glocalities, με σημείο αναφοράς όχι μόνο τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται τους προσεχείς μήνες, των ευρωεκλογών συμπεριλαμβανομένων.

Oι ερωτηθέντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν πάνω σε δύο κλίμακες με βάση τα δίπολα ελπίδας-απόγνωσης και ελέγχου-ελευθερίας.

Ο κόσμος έγινε, κατά μέσο όρο, πιο φιλελεύθερος την περίοδο 2014-2023 (αλλά και πιο απαισιόδοξος), σύμφωνα με περισσότερες από 300.000 δημοσκοπήσεις σε 20 χώρες που εκπροσωπούν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι νέοι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται απογοητευμένοι, δήλωσε ο Μάρτιν Λάμπερτ, επικεφαλής ερευνών στην Glocalities, προσθέτοντας ότι «η αύξηση της απόγνωσης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη των συνομηλίκων τους στις χώρες της Ε.Ε.».

Οι Αμερικανοί νέοι άνδρες είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα στις ΗΠΑ και σε επτά χώρες της Ε.Ε. που έχει γίνει πιο συντηρητική.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 14.526 Αμερικανοί στο διάστημα 2014-2023, περιλαμβανομένων 2.242 ανδρών από 18 ως 34 ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εξηγεί ο Λάμπερτ επικαλούμενος τα εκλογικά αποτελέσματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, «η άνοδος των ακροδεξιών, αντισυστημικών κομμάτων εξηγείται εν μέρει από τα αισθήματα απόγνωσης, κοινωνικής απογοήτευσης και αντίδρασης απέναντι στις κοσμοπολιτικές αξίες».

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους νέους άνδρες και στις νέες γυναίκες παγκοσμίως.

Και οι δύο ανησυχούν για τις προοπτικές της καριέρας τους, την οικονομική ασφάλεια και την εκπαίδευση, αλλά οι γυναίκες μεταξύ 18 και 24 ετών έχουν γίνει πιο φιλελεύθερες.

«Παγκοσμίως, οι νεαρές γυναίκες πιθανόν να είναι η πιο φιλελεύθερη ομάδα στην ανθρώπινη ιστορία», αναφέρεται στην έρευνα.

Οι νεαρές γυναίκες ανησυχούν κυρίως για κοινωνικά ζητήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η ενδοοικογενειακή βία, η παιδική κακοποίηση και η εγκατάλειψη.

Από την πλευρά τους, οι άνδρες είναι περισσότερο στραμμένοι στην απόκτηση κοινωνικού και οικονομικού κύρους, τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες και τον ανταγωνισμό, τη γενναιότητα και την τιμή.

Οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 55 ετών είναι οι μοναδικές ομάδες παγκοσμίως που έχουν γενικώς γίνει πιο αισιόδοξες αλλά και πιο φιλελεύθερες στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 43 ερωτήσεις.

Έρευνες διεξήχθησαν σε: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT