Σερβία: Το Βελιγράδι επιθυμεί να αγοράσει Rafale – Διστακτική η γαλλική πλευρά

Σερβία: Το Βελιγράδι επιθυμεί να αγοράσει Rafale – Διστακτική η γαλλική πλευρά

H εταιρεία Dassault δεν θέλησε να σχολιάσει το σερβικό αίτημα, σημείωσε ωστόσο ότι η παραγγελία αφορά 12 αεροσκάφη και το κόστος εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σερβία επιθυμεί να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκεπτόμενος αυτή την εβδομάδα το Παρίσι. Η γαλλική πλευρά εμφανίζεται ωστόσο διστακτική, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές σχέσεις που εξακολουθεί να έχει το Βελιγράδι τόσο με την Μόσχα όσο και με το Πεκίνο.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία Dassault δεν θέλησε να σχολιάσει το σερβικό αίτημα, σημείωσε ωστόσο ότι η σερβική παραγγελία αφορά 12 αεροσκάφη το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία και η Σερβία έχουν υπογράψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας το 2011, η οποία ανανεώθηκε το 2019.

Οι αμυντικές δαπάνες της Σερβίας υπερβαίνουν πλέον το 2% του ΑΕΠ της και τα 10 τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκαν φτάνοντας στο 1,4 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2014 και 2023 η Σερβία δαπάνησε 2,67 δισ. ευρώ για να αγοράσει οπλικά συστήματα από την Κίνα και την Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να πουλήσει η Γαλλία Rafale στην Σερβία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT