Το Βέλγιο ερευνά φερόμενη ρωσική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία της Ε.Ε.

Το Βέλγιο ερευνά φερόμενη ρωσική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία της Ε.Ε.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως ρωσικές ομάδες αναμειγνύονται στις ευρωπαϊκές προεκλογικές εκστρατείες για να προωθήσουν φιλορώσους υποψηφίους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βελγικές δικαστικές Αρχές διερευνούν πιθανή ρωσική παρέμβαση στις επερχόμενες ευρωεκλογές, έπειτα από ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρο, σήμερα Παρασκευή.

Οπως ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός, διαπιστώθηκε ότι ρωσικές ομάδες αναμειγνύονται στις ευρωπαϊκές προεκλογικές εκστρατείες για να προωθήσουν φιλορώσους υποψηφίους και έτσι να αποδυναμώσουν την ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν στην εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσουν το φιλορωσικό αφήγημα στο όργανο», τόνισε ο Ντε Κρο μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η εξασθενημένη ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία θα εξυπηρετούσε τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ντε Κρο τόνισε ότι η βελγική έρευνα ξεκίνησε αφότου οι τσεχικές Αρχές εντόπισαν φιλορώσους πράκτορες στις Βρυξέλλες, οι οποίοι φέρονται να επιδίωκαν να επηρεάσουν, ακόμη και να πληρώσουν ευρωβουλευτές για να προωθήσουν τη φιλορωσική ατζέντα.

Φάνηκε ότι δεν έγιναν πληρωμές με μετρητά στο Βέλγιο, αν και είχε υπάρξει παρέμβαση εκεί, όπως τόνισε.

Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει Ρώσους πράκτορες ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο για να διαδώσουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, για να τις υπονομεύσουν, να προωθήσουν τη Ρωσία ή να παρέμβουν σε προεκλογικές εκστρατείες.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, κόμματα που επέκριναν την υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, όπως το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση, το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας και το γερμανικό AfD, πρόκειται να κερδίσουν περισσότερες ψήφους από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Ο Ντε Κρο ανέφερε ότι είχε ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Συνεργασία για την Ποινική και Δικαιοσύνη (EuroJust) για να συζητηθεί το ζήτημα και πρότεινε στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Ε.Ε., να ασκήσει δίωξη στην υπόθεση.

«Εχουμε ευθύνη και ευθύνη μας είναι να εγγυηθούμε το δικαίωμα κάθε πολίτη για ελεύθερη και ασφαλή ψήφο», όπως τόνισε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή