Ερευνα: «Η Ουγγαρία του Ορμπαν εμπλέκεται στην εξαγορά του Euronews»

Ερευνα: «Η Ουγγαρία του Ορμπαν εμπλέκεται στην εξαγορά του Euronews»

Επισήμως, το επενδυτικό ταμείο Alpac Capital απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών, έναντι 170 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον το ένα τρίτο των χρημάτων προέρχονταν από πηγές που σχετίζονταν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εταιρείες που σχετίζονται με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν συνέβαλαν μυστικά στην εξαγορά του κυριότερου ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού δικτύου, του Euronews, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν μέσα ενημέρωσης από την Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Επισήμως, το επενδυτικό ταμείο Alpac Capital με έδρα στην Πορτογαλία, απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών στο Euronews τον Ιούλιο του 2022, έναντι περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022 από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς το Euronews, με έδρα στη Λιόν, είναι εταιρεία που υπόκειται στο γαλλικό δίκαιο.

Οπως αποκάλυψαν την Πέμπτη, ο ουγγρικός ιστότοπος Direkt36, η γαλλική Le Monde και η πορτογαλική εφημερίδα Expresso, τουλάχιστον το ένα τρίτο των χρημάτων προέρχονταν από πηγές που σχετίζονταν με τον Βίκτορ Ορμπάν.

Το ουγγρικό Szechenyi Funds, ένας οργανισμός ο οποίος όταν έγινε η συναλλαγή τελούσε υπό την εποπτεία ιδρύματος, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας, Μιχάλι Βάργκα, συνεισέφερε το ποσό των 45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα.

«Αυστηρά εμπιστευτική» παρουσίαση PowerPoint που εξασφάλισε το Direkt36, αφήνει να εννοηθεί πως πολιτικοί λόγοι έπαιξαν ρόλο στην απόφαση. Η επιχείρηση είχε κυρίως σκοπό να μετριάσει «την αριστερή τάση» στα μέσα ενημέρωσης, καθώς το Euronews «ασκεί επιρροή στις πολιτικές της Ε.Ε.»

Σημειώνεται πως ο διευθυντής του Alpac Capital, Πέδρο Βάργκας Νταβίντ, είναι γιος του πρώην ευρωβουλευτή Μάριο Νταβίντ, πρώην συμβούλου και προσωπικού φίλου του Ορμπαν.

Ο κύριος εταίρος στις επιχειρήσεις επικοινωνίας της ουγγρικής κυβέρνησης, η New Land Media, έδωσε από την πλευρά της δάνειο 12,5 εκατ. ευρώ σε μια ουγγρική θυγατρική του Alpac Capital, όπως επιβεβαίωσε ο ιδιοκτήτης της, Γκιούλα Μπαλάσι, στο Direkt36.

Εσωτερική πηγή την οποία επικαλείται το μέσο ενημέρωσης δήλωσε πως είναι προφανές πως η εντολή να χρηματοδοτηθεί η επένδυση είχε δοθεί «άνωθεν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT