Πρώην επικεφαλής Μοσάντ: Η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ πίστευαν πως η Χαμάς ήταν αφοπλισμένη

Πρώην επικεφαλής Μοσάντ: Η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ πίστευαν πως η Χαμάς ήταν αφοπλισμένη

Τι δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο στρατηγός (ε.α.) Danny Yatom για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστεύω πως η κυβέρνηση του Ισραήλ και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών Ασφαλείας είχαν τη -λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε- πεποίθηση πως η Χαμάς ήταν σε παρακμή. Ότι ήταν πλέον ανενεργή. Δεν μπορούσαν να φανταστούν πως είχε τη δυνατότητα να κάνει την επίθεση που έκανε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην διοικητής της Μοσάντ, στρατηγός (ε.α.) Danny Yatom για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο που έγινε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Yatom αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου τη χαρακτήρισε «μια βίαιη τρομοκρατική επίθεση που δεν είχε ξαναζήσει το Ισραήλ. Οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν και βίασαν άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και νήπια, χωρίς καμία διάκριση σε φύλο ή ηλικία», είπε ο κ. Yatom.

Ερωτηθείς από τον Βασίλη Νέδο αν ο λόγος αυτής της υποτίμησης από πλευράς Ισραήλ ήταν η υπερβολική εμπιστοσύνη στην τεχνολογική και στρατιωτική υπεροχή του, αλλά και στη συλλογή πληροφοριών, οπότε δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία σε πιο «παραδοσιακές» μεθόδους ασφάλειας και πληροφοριών, ο κ. Yatom απάντησε: «Δεν νομίζω πως είναι τόσο αυτό. Το κύριο πρόβλημα είναι η ύβρις. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός έπεισαν τον εαυτό τους πως η Χαμάς είναι σε παρακμή, αφοπλισμένη. Οπότε δεν είχαν λόγο να της επιτεθούν. Αντιθέτως είχαν λόγο να υπάρχει σε κάποια εκδοχή στη Γάζα για να λειτουργεί ως αντίπαλος της Παλαιστινιακής Αρχής». Και φέρνει σαν παράδειγμα το τηλεφώνημα μεταξύ ανώτατων ισραηλινών αξιωματούχων τη νύχτα μεταξύ 6 και 7 Οκτωβρίου. «Είχαν σημάδια πως κάτι θα συμβεί, αλλά παρόλα αυτά έκαναν λόγο για ίσως 70 τρομοκράτες. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν την επίθεση από 3.000».

Ο κ. Yatom θεωρεί πως η Χαμάς δεν θέλει στην πραγματικότητα να απελευθερώσει τους 133 ομήρους που κρατά αυτή τη στιγμή. «Δεν γνωρίζουμε καν πόσοι και ποιοι είναι ζωντανοί. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν τώρα δύο στόχους στη Γάζα. Να απελευθερώσουν τους ομήρους και να καταστρέψουν όλα τα συστήματα, πολιτικά και στρατιωτικά, που της επιτρέπουν να έχει τον έλεγχο της Γάζας. Είναι σημαντικό να ειπωθεί πως διεξάγουν εκεί επιχειρήσεις που ξεφεύγουν από τα τρία πεδία: αέρας, έδαφος, θάλασσα. Εδώ υπάρχει και το υπέδαφος, με το δίκτυο των εκατοντάδων χιλιομέτρων από τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς».

Μεγαλύτερη απειλή το Ιράν

Ο έμπειρος στρατιωτικός και ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας θεωρεί το Ιράν τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ. «Το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί σε πλήρη πολεμική σύγκρουση με το Ισραήλ, όσο δεν είναι πυρηνική δύναμη. Είναι κοντά στο να το καταφέρει αλλά όχι ακόμα. Για αυτό προτιμά τη σύγκρουση δια αντιπροσώπων (proxy). Είναι ένας πραγματικός άξονας του κακού που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και άλλες οργανώσεις και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα. Νομίζω πως οι ΗΠΑ πρέπει να συστήσουν μία συμμαχία με το Ισραήλ και τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία για να τον αντιμετωπίσουν. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ υπερέχει του Ιράν στρατιωτικά και τεχνολογικά. Όμως αν το Ιράν κατασκευάσει ατομική βόμβα θα είναι υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ».

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT