Μπάιντεν: Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Μπάιντεν: Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του, καθώς Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον, διακόπτοντας το Σαββατοκύριακό του στο Ντέλαγουερ, προκειμένου να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί τα σενάρια για ιρανικό χτύπημα σε ισραηλινό έδαφος.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Ορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η Wall Street Journal, το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει κάποιο πλήγμα κατά ισραηλινών στόχων μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που απηχούν τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, δημοσίευαν βίντεο με προσομοιώσεις επιθέσεων εναντίον του αεροδρομίου της Χάιφα και των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ στην Ντιμόνα.

Οι ισραηλινές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό ώστε να αναχαιτίσουν πιθανές επιθέσεις στο βόρειο ή το νότιο τμήμα της χώρας. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο τους τελευταίους έξι μήνες και έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις υπάρχουσες απειλές. Η άμυνά μας είναι έτοιμη και ξέρει πώς να χειρίζεται κάθε απειλή χωριστά […] Το Ιράν πιέζει για περιφερειακή κλιμάκωση. Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την ιρανική απειλή. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Μην το κάνετε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει δράση «σύντομα», αναφορικά με τις απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, ενώ κάλεσε την Τεχεράνη να μην πραγματοποιήσει επίθεση.

«Δεν θέλω να μοιραστώ εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να γίνει μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη, είπε: «Μην το κάνετε».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες «στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή