Αντιμέτωποι με μπαράζ διαμαρτυριών οι Ιρανοί διπλωμάτες

Αντιμέτωποι με μπαράζ διαμαρτυριών οι Ιρανοί διπλωμάτες

Τους καλούν στα υπουργεία Εξωτερικών για τους επιδώσουν διαβήματα διαμαρτυρίας.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στο Αμμάν εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του κοινοποιηθεί διαμαρτυρία.

Χθες, κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε δηλώσεις ιρανικής στρατιωτικής πηγής σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο και την Ιορδανία εάν εκείνη υποστηρίξει το Ισραήλ.

«Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Ιορδανίας […] και αν συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια υποστήριξης του Ισραήλ, θα γίνουν ο επόμενος στόχος», μετέδωσε το Fars, προκαλώντας όμως την αντίδραση της Ιορδανίας που βλέπει απειλές και απόπειρες ανάμειξης στα εσωτερικά της.

Παράλληλα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, ανακοίνωσε ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στο Παρίσι θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί αυστηρό μήνυμα μετά την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

«Οι Ιρανοί είναι αυτοί που επετέθησαν κατά του Ισραήλ […] Η Γαλλία προχώρησε σε αναχαιτίσεις για να προστατεύσει τις γαλλικές βάσεις την περιοχή, στην Ιορδανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή στο Ιράκ», δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ, απευθύνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε,, επίσης σήμερα, τον επιτετραμμένο της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο για να του επιδώσει το μήνυμα ότι η βρετανική κυβέρνηση καταδικάζει με δριμύτητα την ιρανική επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι η βρετανική πολεμική αεροπορία κατέρριψε «πολλά» ιρανικά drones και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» στην περιοχή. Εκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυνε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας εκλήθησαν στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για να τους διαβιβασθεί η διαμαρτυρία της ιρανικής ηγεσίας «για τις ανεύθυνες θέσεις ορισμένων αξιωματούχων» του Ιράν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Irna.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή