Ανοίγει για πρώτη φορά το Μπαλμόραλ για το κοινό – Το κάστρο της Βικτώριας που αγάπησε η βασιλική οικογένεια

Ανοίγει για πρώτη φορά το Μπαλμόραλ για το κοινό – Το κάστρο της Βικτώριας που αγάπησε η βασιλική οικογένεια

Για τη βασιλική οικογένεια, το κάστρο Μπαλμόραλ αποτελούσε ανέκαθεν ένα ήσυχο, κατάφυτο καταφύγιο από το χάος της δημοσιότητας και των υποχρεώσεων του Λονδίνου.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η βασίλισσα Βικτώρια επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σκωτία το φθινόπωρο του 1842 ερωτεύτηκε τα Χάιλαντς, την άγρια αυτή γωνιά στα βορειοδυτικά της χώρας. 

Εξι χρόνια αργότερα, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος, νοίκιασε για τη σύζυγό του ένα κτήμα με ένα παλιό κάστρο στα Χάιλαντς. Το 1852, αγόρασαν τη γη στο Aberdeenshire της Σκωτίας και άρχισαν να χτίζουν μια μεγαλύτερη κατοικία.

Ανοίγει για πρώτη φορά το Μπαλμόραλ για το κοινό – Το κάστρο της Βικτώριας που αγάπησε η βασιλική οικογένεια-1

Οικογενειακό πορτρέτο στο γρασίδι του Μπαλμόραλ, το 1960. Φωτ.: AP Photo

Το κάστρο Μπαλμόραλ ολοκληρώθηκε το 1855. Εκτοτε, κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά στη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το εσωτερικό του παρέμενε κλειστό και άρα αθέατο στο πλατύ κοινό.

Ανοίγει για πρώτη φορά το Μπαλμόραλ για το κοινό – Το κάστρο της Βικτώριας που αγάπησε η βασιλική οικογένεια-2
Το Μπαλμόραλ τον Αύγουστο του 1935 – Φωτ.: ΑΡ

Σήμερα, για πρώτη φορά, ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει την ιδιωτική του κατοικία, αν και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 100 λιρών για τη σπάνια αυτή ευκαιρία

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balmoral Castle (@balmoral_castle)

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κάστρου, οι τυχεροί «θα μάθετε για την προέλευση του κάστρου και για το πώς αγαπήθηκε από γενιές και γενιές της βασιλικής οικογένειας. Ταξιδέψτε στον χρόνο, από την αγορά του Μπαλμόραλ από τη βασίλισσα Βικτώρια και τον πρίγκιπα Αλβέρτο μέχρι σήμερα, όπου μπορείτε να δείτε τη χρήση των δωματίων από τον βασιλιά και τη βασίλισσα, αλλά και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας».

Για όλους τους υπόλοιπους, οι χώροι, οι κήποι και οι εκθέσεις του κάστρου θα είναι ανοιχτά από τις 4 Μαΐου έως τις 11 Αυγούστου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balmoral Castle (@balmoral_castle)

Για τη βασιλική οικογένεια, το Κάστρο Balmoral αποτελούσε ανέκαθεν ένα ήσυχο, κατάφυτο καταφύγιο από το χάος της δημοσιότητας και των υποχρεώσεων του Λονδίνου.

Ιδίως η Ελισάβετ λάτρευε την κατοικία αυτή στη Σκωτία, όπου περνούσε χρόνο με τα αγαπημένα της κόργκι. 

Ανοίγει για πρώτη φορά το Μπαλμόραλ για το κοινό – Το κάστρο της Βικτώριας που αγάπησε η βασιλική οικογένεια-3

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο δούκας του Εδιμβούργου το 1979 με τα παιδιά και τα σκυλιά τους στο Μπαλμόραλ. Στα αριστερά ο Πίτερ Φίλιπς και η μητέρα του, πριγκίπισσα Αννα, δίπλα της ο Κάρολος και οι πρίγκιπες Αντριου και Εντουαρντ – Πηγή: ΑΡ

«Εκεί είχε την ησυχία της, περπατούσε με τα σκυλιά της στους κήπους, ενημερωνόταν για την αλληλογραφία της, πήγαινε για ψάρεμα στον ποταμό Dee ή έπαιζε γκολφ στο ιδιωτικό της γήπεδο», έγραφε το το CNN το 2013.

Το κάστρο υπήρξε ορόσημο για πολλές σημαντικές στιγμές της βασιλικής οικογένειας. Υπήρξε το μέρος όπου έμαθαν οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι για τον θάνατο της μητέρας τους, Νταϊάνα. Ενώ εκεί άφησε την τελευταία της πνοή, τον Σεπτέμβριο του 2022, και η βασίλισσα Ελισάβετ

Ανοίγει για πρώτη φορά το Μπαλμόραλ για το κοινό – Το κάστρο της Βικτώριας που αγάπησε η βασιλική οικογένεια-4
Το 1959, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουέιν Αϊζενχάουερ, με τη βασιλική οικογένεια στο Μπαλμόραλ – Φωτ.: AP

Το κτήμα έχει έκταση 200.000 στρεμμάτων και διαθέτει 150 κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του κάστρου 167 δωματίων. 

Πηγή: Smithsonian Magazine

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή