Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο είναι γνωστό – Το Νο2 κάνει την έκπληξη

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο είναι γνωστό – Το Νο2 κάνει την έκπληξη

Οι πρώτες δέκα θέσεις των διεθνών αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λίστα των αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη κίνηση, η πρώτη θέση φαίνεται να είναι εδώ και δεκαετίες… καπαρωμένη. 

Το υπ’ αριθμόν 1 αεροδρόμιο με επιβατική κίνηση ήταν και για το 2023 το Χάρτσφιλντ-Τζάκσον της Ατλάντα, θέση που διατηρεί –με εξαίρεση το 2020 λόγω πανδημίας– για πάνω από δύο δεκαετίες

Ωστόσο, αυτό που κάνει τη διαφορά στη φετινή λίστα είναι η δεύτερη θέση, την οποία για πρώτη φορά κατακτά το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο είναι γνωστό – Το Νο2 κάνει την έκπληξη-1
Πηγή: ACI

«Το Ντουμπάι εξυπηρέτησε περί τα 87 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2023. Πρόκειται για αύξηση 31% από το 2022. Το αεροδρόμιο συνέδεσε 262 προορισμούς σε 104 χώρες, εξυπηρετώντας 102 διεθνείς αερομεταφορείς» σημείωσε ο Λουίς Φελίπε ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Airports Council International (ACI), του οργανισμού με έδρα το Μόντρεαλ που αναλύει τα δεδομένα. 

Το άλμα του αεροδρομίου του Ντουμπάι από την 5η θέση το 2022 στη 2η πέρυσι είναι ενδεικτικό της ραγδαίας ανάπτυξης της περιοχής της Μέσης Ανατολής και Ασίας – Ειρηνικού ως κέντρου αερομεταφορών και διαμετακομιστικού κόμβου, σημειώνει ο κ. Ολιβέιρα. 

Ωστόσο, η άνοδος του Ντουμπάι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν απειλεί την Ατλάντα, το αεροδρόμιο της οποίας εξυπηρέτησε 104,7 εκατ. επιβάτες εντός της περασμένης χρονιάς. 

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο είναι γνωστό – Το Νο2 κάνει την έκπληξη-2
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 27% από το 2022 – Φωτ. αρχείου: Shutterstock 

Το ποσοστό αυτό, αν και τεράστιο, παραμένει κατά 5% χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα, λέει ο Ολιβέιρα, ο οποίος εκτιμά πως φέτος η επιβατική κίνηση θα φτάσει τα 110 εκατ. επιβάτες, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2019. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 27% από το 2022

Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται ακόμη τέσσερα αεροδρόμια (του Ντάλας στην τρίτη θέση, του Ντένβερ στην έκτη, του Λος Αντζελες στην όγδοη και του Σικάγο στην ένατη) της μεγαλύτερης εγχώριας αγοράς αερομεταφορών στον κόσμο, των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Το Χίθροου του Λονδίνου, ακόμη ένας ισχυρός πρωταγωνιστής στις διεθνείς αερομεταφορές, ανέβηκε από το Νο8 το 2022 στο Νο4 πέρυσι. Αλλά ήταν το Haneda του Τόκιο στην Ιαπωνία που έκανε το μεγαλύτερο άλμα – από τη 16η θέση στην 5η θέση, κυρίως χάρη στο άνοιγμα της Ιαπωνίας. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή