Αποστολή στο Τελ Αβίβ: «Η απάντηση στο Ιράν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη»

Αποστολή στο Τελ Αβίβ: «Η απάντηση στο Ιράν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη»

Τι λένε στην «Κ» ισραηλινές κυβερνητικές πηγές - Οι στρατιωτικοί αναφέρουν ότι έχουν έτοιμα τα επιχειρησιακά σχέδια, ενώ, ο πόλεμος στη Γάζα και η έφοδος στη Ράφα φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

αποστολή-στο-τελ-αβίβ-η-απάντηση-στο-ι-562982197

Μουδιασμένη παραμένει η ισραηλινή κοινωνία μετά την πρωτοφανή στα χρονικά επίθεση που εκδηλώθηκε από τα εδάφη του Ιράν με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περιφερόμενα πυρομαχικά, βαλλιστικούς και κατευθυνόμενους πυραύλους. Οσο αναμένεται η αντίδραση στην επίθεση του Ιράν, οι στρατιωτικοί αναφέρουν ότι έχουν έτοιμα τα επιχειρησιακά σχέδια, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα και η έφοδος στη Ράφα φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Ενα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης αποτιμά τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου ως μία «νίκη» απέναντι στο θρησκευτικό καθεστώς του Ιράν. Ο Ομέρ, ένας 29χρονος Ισραηλινός που ζει και εργάζεται στο Τελ Αβίβ, λέει στην «Κ» ότι οι ένοπλες δυνάμεις και η αεράμυνα κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη συντριπτική πλειονότητα των απειλών που δέχθηκε η χώρα και θεωρεί ότι, από τη στιγμή που το Ισραήλ «επικράτησε», δεν υπάρχει λόγος για αντίποινα.

«Το Ιράν μας επιτέθηκε, όπως κάνουν μέχρι τώρα η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και τόσοι άλλοι. Θέλουν να μας εξοντώσουν αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες επιθέσεις» λέει ο Νταβίντ, τον οποίο συναντήσαμε στην πλατεία του Μουσείου Τέχνης του Τελ Αβίβ, που είναι γνωστή και ως η πλατεία των «ομήρων». «Να μην ξεχνάμε ότι περισσότεροι από εκατό συμπολίτες μας παραμένουν στη Γάζα, είναι ακόμη στα χέρια της Χαμάς. Η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η επιστροφή των ομήρων» λέει στην «Κ».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Israel Defense Forces (@idf)

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σιμόνα, η οποία ανησυχεί πως μια πιθανή κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ θα οδηγήσει σε νέο κύμα επιθέσεων από το Ιράν και τελικά σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής. «Νικήσαμε, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη επίθεση του Ιράν χωρίς να πάθουμε καμία ζημιά» λέει στην «Κ». «Θα πρέπει, ίσως, να απαντήσουμε με κάποιον τρόπο, αλλά όχι με περισσότερη βία. Δεν γνωρίζω ποια είναι η καταλληλότερη απάντηση αλλά ανησυχώ, όχι μόνο για το ενδεχόμενο μιας νέας επίθεσης από το Ιράν αλλά και για το μέλλον μας. Πολεμάμε ήδη έξι μήνες και οι αντοχές εξαντλούνται».

Η ανησυχία καταγράφεται την ώρα που η ζωή στη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ επιστρέφει σιγά σιγά σε κανονικούς ρυθμούς. Το Τελ Αβίβ, άλλωστε, ήταν «μακριά» από τις περιοχές που τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό το βράδυ του Σαββάτου, όταν εκατοντάδες εναέριες απειλές από το Ιράν προσέγγισαν τον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Ωστόσο, η ανάκληση των μέτρων επιφυλακής της διοίκησης εσωτερικής ασφάλειας (Homefront Command) έρχεται να καθησυχάσει του πολίτες. Από το πρωί της Δευτέρας άνοιξαν τα σχολεία και επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, ενώ, επανήλθαν και όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Israel Defense Forces (@idf)

Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στη νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου, το μεσημέρι της Δευτέρας, για τον τρόπο και τον χρόνο που θα εκδηλωθεί η ισραηλινή αντίδραση. «Η απάντηση στο Ιράν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζουν αν θα είναι ανάλογης έντασης ή και μεγαλύτερης ή αν θα στοχεύει κυρίως στους «πληρεξούσιους» της Τεχεράνης, τους Φρουρούς της Επανάστασης, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι της Υεμένης.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Israel Defense Forces (@idf)

Αλλωστε, οι επιθέσεις στον Βορρά και τον Νότο εξακολουθούν να εκδηλώνονται. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο περιστατικά επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ με αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες, ενώ, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει εγκαταστάσεις της οργάνωσης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε και στον Νότο από το C-Dome, το αντίστοιχο αντιβαλλιστικό σύστημα Iron Dome που είναι εγκατεστημένο στις κορβέτες του ισραηλινού ναυτικού. Το UAV εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκε από τους Χούθι της Υεμένης και καταρρίφθηκε προτού μπει στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή