Ο Τραμπ στο εδώλιο για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Ο Τραμπ στο εδώλιο για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γροθιά του υψωμένη προς τους οπαδούς του, που είχαν συρρεύσει στο σημείο, έφτασε ο Ντόναλντ Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που απορρέουν από την πληρωμή χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής μιας πορνοστάρ, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθειά του να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Με την έναρξη της διαδικασίας, η νομική ομάδα του Τραμπ επιχείρησε να εξαιρεθεί από την υπόθεση ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν με το σκεπτικό ότι η εργασία της κόρης του σε εταιρεία πολιτικών συμβούλων με πελάτες τους Δημοκρατικούς συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Τραμπ στο εδώλιο για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς-1

«Πρόκειται για πολιτική δίωξη»

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που δικάζεται ποινικά και προσερχόμενος άσκησε εκ νέου κριτική στην υπόθεση, εκφράζοντας την αγανάκτησή του: «Πρόκειται για πολιτική δίωξη».

Ο πρώην πρόεδρος και νυν –εκ νέου υποψήφιος– είναι υποχρεωμένος να παραστεί στη δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο.

Η επιλογή των ενόρκων αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων. Η παρουσία της αστυνομίας μπροστά από το δικαστήριο ήταν έντονη.

Αν και η υπόθεση αυτή θεωρείται από ορισμένους νομικούς εμπειρογνώμονες ως αυτή που θα έχει τις μικρότερες συνέπειες για τον Τραμπ σε σχέση με τις τέσσερις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει, είναι η μόνη που εγγυάται ότι θα οδηγηθεί σε δίκη πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος. Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να παραμείνει στο αξίωμά του, αλλά οι δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos δείχνουν ότι μια ετυμηγορία ένοχης θα μπορούσε να μειώσει τις προοπτικές του.

Ο μεγιστάνας πρώην πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες δικαστικές εμφανίσεις για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του και να ισχυριστεί ότι διώκεται από τους πολιτικούς του εχθρούς.

Οι εισαγγελείς της πολιτείας της Νέας Υόρκης τον κατηγορούν ότι παραποίησε τα αρχεία για να καλύψει μια πληρωμή 130.000 δολαρίων τις τελευταίες ημέρες της προεδρικής εκστρατείας του 2016 με σκοπό να εξαγοράσει τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς σχετικά με μια σεξουαλική συνεύρεση του 2006, την οποία η ίδια έχει πει ότι είχαν.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια σχέση. Ο ίδιος δήλωσε αθώος πέρυσι σε 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στην υπόθεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ, ένας Δημοκρατικός, στο πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Στις άλλες τρεις ποινικές υποθέσεις του, κατηγορείται για κακό χειρισμό απόρρητων πληροφοριών και για προσπάθεια να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Εχει παρουσιάσει όλες τις ποινικές υποθέσεις εναντίον του ως συνωμοσία των Δημοκρατικών του Μπάιντεν για να υπονομεύσουν την προεδρική του εκστρατεία.

Ο Τραμπ στο εδώλιο για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς-2

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι σχεδόν δύο στους τρεις ψηφοφόρους θεωρούν τις κατηγορίες στην υπόθεση τουλάχιστον κάπως σοβαρές. Ενας στους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους και οι μισοί ανεξάρτητοι δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν τον Τραμπ αν καταδικαζόταν για κακούργημα.


Ο Τραμπ στο εδώλιο για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς-3

Η επιλογή των ενόρκων από μια ομάδα ατόμων από το έντονα δημοκρατικό Μανχάταν θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ θα ακολουθούσαν οι εναρκτήριες δηλώσεις και οι καταθέσεις μαρτύρων.

Η Ντάνιελς και ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κόεν, ο οποίος έχει καταθέσει ότι έκανε τις πληρωμές στην πορνοστάρ, είναι μεταξύ των μαρτύρων που αναμένεται να καταθέσουν.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καταθέσει για την υπεράσπισή του, μια ριψοκίνδυνη κίνηση, σύμφωνα με σειρά αναλυτών.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή